Donald Trump skulle forene partiet. Det endte med fullt kaos på dag én.

Til høylytte protester marsjerte mange delegater ut fra landsmøtesalen i Cleveland mandag kveld.

De krevde å få legge frem et forslag til avstemning, men møteledelsen satte foten ned.

-Folk er opprørte over fremgangsmåten. Jeg er skuffet, sier landsmøtedelegat David Clark fra Utah til DN.

Republikanerne er samlet i Cleveland for å velge Trump som sin presidentkandidat, men motstanden er fortsatt stor mot den omstridte mangemilliardæren.

Ble avfeid - skapte kaos

Trump-motstandere trodde de hadde nok stemmer til å tvinge frem en tidkrevende avstemning for å ydmyke Trump, men ble avfeid av møteledelsen.

I stedet for å gjennomføre først opprop og deretter votering blant de stemmeberettigede i salen, nøyde ordstyreren seg med en slags muntlig avstemning før han gikk videre på dagsorden.

Da brøt det ut kaos ut i The Quicken Loans Arena. Til høylytte protester krevde Trump-motstanderne formell votering mens Trump-tilhengere ropte «U-S-A, U-S-A».

Forvirringen ble ikke mindre da ordstyreren plutselig forsvant fra scenen og husorkesteret begynte å spille for å overdøve protestene.

Trump har solid flertall blant de 2472 delegatene, men en formell avstemning ville forsinket det nøye planlagte møteprogrammet og påført Trump-leiren et prestisjenederlag på landsmøtets første dag. I stedet viste Trumps folk muskler for å kvele opprøret.

For å gjennomføre opprop og votering trengte Trump-motstanderne støtte fra minst syv delstater. De hadde ni i ryggen.

Da møteledelsen ble klar over dette, ble en falanks sendt ut i salen. De krevde skriftlig bekreftelse fra utsendingene, noe som fikk mange til å bakke.

Etter en høydramatisk halvtime innså opprørerne at nederlaget var et faktum.

-Det er skuffende. Vi har ingen ankemulighet, sier delegat Ken Cuccinelli fra Virginia, som ledet opprøret, til New York Times.

Programmet - som dreide som om sikkerhetspolitikk - gikk videre som planlagt utover kvelden.

Kveldens stjerne? Donald Trumps (70) slovensk-fødte kone Melania (46).

-Han vil aldri gi opp eller skuffe dere. Han har alltid vært en fantastisk leder. Nå vil han jobbe for dere, sa hun i sin første store tale som potensiell førstefrue.

Talen ble godt mottatt, selv om den røpet få detaljer fra livet med mangemilliardæren i Trump Tower.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Marsjerer med maskingevær på åpen gate


Trump: – Vi skal vinne stort

– Vi skal forandre dette landet dnPlus  (DN+)