Trump kaller sin politikk «Amerika først». Han vil at alle allianser skal ha en direkte og tydelig nytteverdi for USA, og han mener USA stadig blir snytt på den internasjonale arenaen og ikke opptrer sterkt og aggressivt nok.

Clinton ser på allianser og internasjonalt samarbeid som viktige verktøy for å øke USAs innflytelse og forebygge krig og konflikter.

Terrorbekjempelse

Trump vil gjeninnføre vanntortur og «ville absolutt godkjent noe utover det» i kampen mot terrorisme. Han vil holde fengselet på Guantánamo-basen åpent, mens Clinton vil stenge det.

Trump vil fjerne de nyinnførte restriksjonene på etterretningstjenesten NSAs masseovervåking, mens Clinton vil beholde dem.

Midtøsten og kampen mot IS

Clinton er mer hauk enn president Obama. Hun vil ha en flyforbudssone og «sikre områder» på bakken nord i Syria. Det vil innebære amerikanske angrep på syriske baser og syrisk luftvern, og muligens også direkte konfrontasjon med de russiske styrkene som støtter Assad-regimet.

Trump vil bekjempe IS og «bombe dritten ut av dem», uten å spesifisere hva det innebærer.

Clinton støtter atomavtalen med Iran. Trump vil reforhandle den.

Russland

Trump vil bedre forholdet til Russland og har sagt at Putin er en bedre leder enn Obama. Han er motstander av sanksjonene mot Russland, etter annekteringen av Krim og innblandingen i Øst-Ukraina.

Clinton på sin side vil skjerpe sanksjonene og trappe opp arbeidet med et rakettskjold i Øst-Europa. Hun vil hjelpe Europa med å bli mindre avhengig av russisk gass.

NATO og forsvar

NATO har vært den sikkerhetspolitiske grunnmuren i en rekke land siden 1949, blant dem Norge. Trump har klaget over at europeiske NATO-medlemmer ikke bruker nok på forsvar, og at USA tar en for stor del av NATO-regningen. Det samme mener Obama-administrasjonen, men Trump går så langt at han sår tvil om at USA vil komme til unnsetning hvis et land blir angrepet og ikke har betalt nok i forkant.

Trump vil øke USAs forsvarsbudsjett, mens Clinton vil bruke pengene mer effektivt og avslutte de automatiske budsjettkuttene.

Handelspolitikk

Trump vil ha høye tollsatser på vareimport, noe Clinton er mot.

De er begge enige om at en ny handelsavtale for landene rundt Stillehavet, TPP, er en dårlig idé. Clinton kalte tidligere avtalen «gullstandarden», men har snudd og sier nå at hun er mot den etter å ha sett detaljene i den ferdigforhandlede avtalen.

Trump vil reforhandle eller trekke USA ut av NAFTA, en frihandelsavtale mellom USA, Mexico og Canada. Det vil ikke Clinton.

Kina og resten av Asia

Trump beskylder Kina for å holde verdien på sin valuta kunstig lav for å gjøre eksportvarer billigere. Han har truet med en straffetoll på opp mot 45 prosent.

Republikaneren har også åpnet for at Japan og Sør-Korea (i tillegg til Saudi-Arabia) kan skaffe seg atomvåpen for å bli mindre avhengig av USA. Han mener også de bør betale amerikanerne for sikkerhetsgarantiene de får.

Begge kandidatene bryter med Obama-administrasjonen i sin motstand mot TPP, som ville knytte asiatiske land tettere til USA på bekostning av Kina. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: – Obamacare er inne i en dødsspiral dnPlus   (DN+)

 
Her tar Trump fri fra valgkampen

Trolig fortsatt politisk kaos i USA etter valget

Trump på tampen dnPlus  (DN+)