Alt fra meningsmålinger til økonomiske indikatorer og historiske korrelasjoner brukes av ekspertene i forsøket på å anslå hvor sannsynlig det er at Donald Trump blir USAs neste president.

Tirsdag ble det rabalder etter at CNN la frem en meningsmåling som viste at Trump var i ledelsen blant sannsynlige velgere. Politikkstatistikk-tungvekteren Nate Silver og hans nettside Fivethirtyeight oppjusterte deretter sin sannsynligheten for en Trump-seier til 33 prosent.

Det er likevel langt fra det eneste innspillet i debatten. New York Times anslår i sin Upshot-seksjon at Trumps seierssjanser bare er på 14 prosent. Folk som setter penger på saken i spillmarkedet legger seg midt imellom, på 25 prosent, ifølge Realclearpolitics.com.

- Betyr ingenting

Flere statsvitere synes anslagene er vanskelige å forholde seg til.

- Odds på 90 mot 10 er kanskje riktige nå, men ikke senere. Vi er tidlig i september. Odds betyr ingenting. Mye vil skje, sier professor Richard Davis ved Brigham Young-universitetet i Utah til DN.

Sannsynlighetsmodellene er særdeles kompliserte. De skal nemlig ikke bare ta hensyn til nasjonalt flertall, men må vurdere vinnersannsynligheten i de avgjørende vippestatene.

Amerikanske presidenter velges nemlig av valgmenn som tildeles vinneren i hver enkelt delstat. I tillegg må modellene ta høyde for endringer i velgeradferd, som for eksempel graden av velgerfremmøte 8. november.

Davis påpeker at det kan bli mange hjemmesittere i år, folk som ikke er fornøyd med hverken Clinton eller Trump.

- De som blir sittende hjemme kan være Sanders-supporterne, ettersom yngre velgere har lavere sannsynlighet for å avlegge stemme. Samtidig har lavt utdannede velgere, de som de siste 30-40 årene gjerne har vært hjemmesittere, nå en kandidat de er entusiastiske for: Donald Trump, sier han.

Ikke bestemt seg

Når oddsmodellene kommer opp med så forskjellige tall, er mye av forklaringen ulike metodevalg.

Nate Silver påpeker på sin nettside at usikkerheten denne gang er uvanlig stor fordi en uvanlig stor andel av velgerne ikke har bestemt seg.

Hver femte velger har enten ikke gjort seg opp en mening eller har bestemt seg for å stemme for alternative kandidater. Andelen ubestemte velgere er over dobbelt så høy som på samme tidspunkt før forrige presidentvalg.

"Valg er vanskeligere å forutsi når færre mennesker har bestemt seg. Siden Fivethirtyeight-modellene tar hensyn til dette faktum, viser vi et nokså vidt utfallsrom, og gir Trump bedre odds for seier enn de fleste andre statistiske modeller, men også en betydelig sjanse for et valgskred for Clinton", skriver Silver.

Samme mann har tidligere tatt selvkritikk for å ha avskrevet Trumps sjanser til å vinne den republikanske presidentnominasjonen vår.

Les også:

Mexico slår tilbake mot Trump dnPlus

Nye målinger gir Trump ledelse

Trump splitter høyrebastion dnPlus

Følg markedene med DN Investor

Hør Finansredaksjonen denne uken: Delingsøkonomi er mer enn sosial dumping. Og derfor strider drosjemarkedet mot alt vi har lært på skolen.

Vi vil høre fra deg! Hva synes du om Finansredaksjonen? Gi oss gjerne tilbakemelding her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

- Anbefalt fra DNtv:

- Tenk deg om før du låner til pipa
DNs Bård Bjerkholt kommenterer boligprisene.
03:31
Publisert:
 

Bruker tacos mot Trump
Da en Trump-støttespiller advarte mot meksikanske taco-boder på hvert gatehjørne, ble det fart i presidentkandidat Gary Johnsons tilhengere.
01:38
Publisert: