Orlando, Florida: Stadig tettere løp i den amerikanske presidentvalgkampen skaper sjokkbølger på Wall Street.

Sent tirsdag kveld steg den såkalte fryktmåleren til det høyeste nivået på nesten fem måneder. Det skjer etter en oppgang på 43 prosent bare den siste uken. 

Den såkalte vix-indeksen ligger nå på nivåer man ikke har sett siden britene stemte ja til å gå ut av EU på forsommeren.

Oppgangen betyr at investorene belager seg på uro i markedene fremover.

Utslaget henger sammen med at Donald Trumps vinnersjanser øker kraftig.

-Markedene kalibreres for det som kan bli et myntkast istedenfor et sikkert utfall av valget, sier sjefstrateg Nicholas Colas i meglerhuset Convergex til Financial Times.

– Markedet priser inn en redusert sannsynlighet for at Clinton vinner, men det er ikke i nærheten av å ha falt helt ned til nivået for å prise inn en Trump-seier, sier Karthik Sankaren i analyseselskapet Eurasia Group, ifølge NTB.

Reprising av risiko

Særlig risikable verdipapirer opplever reprising i lys av nye meningsmålinger, legger han til.

Natt til onsdag oppjusterte valgekspert Nate Silver sitt anslag for Trump-seier til 29 prosent, den høyeste noteringen siden 2. oktober

I markedet for finansielle veddemål har sjansene hans økt til 16 prosent de siste ukene, ifølge Predictwise.

En måling for ABC/Washington Post viste onsdag Trump i ledelsen for første gang siden mai, men med kun ett poeng.

Real Clear Politics beregninger gir Hillary Clinton 2,2 prosentpoengs ledelse på nasjonale målinger, ned fra syv poeng for to uker siden.

– Det har hele tiden vært ventet at investorer vil være varsomme i opptakten til neste ukes valg. Nå som nye meningsmålinger tyder på at Trumps sjanser bedrer seg, har denne varsomheten forvandlet seg til nervøsitet, sier sjefanalytiker Ric Spooner i CMC Markets i Sydney til Bloomberg News.

Gullprisen stiger

Flere eksperter spådde at valgkampen vil bli jevnere mot valgdagen 8. november, men nyheten om at FBI har gjenopptatt etterforskningen mot Clinton kan ha bidratt til Trumps fremgang.

Prisen for gull, som regnes som en trygg havn i urolige tider, steg tirsdag mens aksjer falt.

Meksikanske pesos svekket seg tirsdag markert mot amerikanske dollar. Valutaen er blitt en temperaturmåler i valgkampen siden Trump har lovet å bygge mur mot nabolandet. ​

Asia-børsene åpnet med markant nedgang som følge av økt nervøsitet i markedene.

I Tokyo åpnet Nikkei-225-indeksen med en nedgang på 1,4 prosent, mens Hang Seng i Hongkong gikk ned med 1,3 prosent.

Følg markedene med DN Investor

Se interaktiv prisgrafikk for alle fylker og beregn prisutviklingen på din bolig.
 

DNtv viser vinneren av firmabiltesten:

15 biler - én vinner
Dagens Næringsliv kårer Årets firmabil 2016. Her er vinneren.
01:36
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.