På motemagasinet Elles nettsider deler motejournalistene tips fra hvert sitt ekspertiseområde, være seg kultur, mote eller skjønnhet. Mandag la imidlertid motejournalisten Caroline Skjelbred ut et annet budskap på arbeidsgiverens nettsider:

«Drømmeleilighet min kan nå bli din… Dette er ikke et stunt for å få en god pris,  eller å prøve å  få PFU (Pressens Faglige Utvalg, red. anm.) på nakken men rett og slett en trist konsekvens av at jeg og mannen min har flyttet fra hverandre, og er nå separert,» skriver hun i innlegget med et skjermbilde av Finn-annonsen av den nevnte leiligheten.

Skjermdump av innlegget på Elle-bloggen.
Skjermdump av innlegget på Elle-bloggen.
Leiligheten til Caroline Skjelbred, som ligger ute med en prisantydning på 4,7 millioner kroner, var også brettet ut over flere sider i augustnummeret av Elle, der magasinets interiøransvarlig Live Brekke intervjuet kollegaen om leiligheten. Lignende bilder er nå å se i Finn-annonsen. 

Les også: Betalte KKs reportasje-reise dnPlus

Elle-journalist Caroline Skjelbreds private leilighet i augustnummeret av Elle.
Elle-journalist Caroline Skjelbreds private leilighet i augustnummeret av Elle.

- Det er jo ikke slik at man skal utnytte stillingen til personlige fordeler. Dermed blir det et spørsmål om bloggen er jobbtilknyttet, og det er den ettersom den heter Elle, sier generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk presseforbund.

I pressens etiske regelverk Vær Varsom-plakaten er det klare regler mot denne typen bruk av mediene. I plakatens punkt 2.4. heter det at «redaksjonelle medarbeidere må ikke utnytte sin stilling til å oppnå private fordeler».

Ifjor ble motemagasinet Costume klaget inn for PFU for en lignende sak. Bladets daværende sjefredaktør Vanessa Rudjord hadde blitt beskyldt for å ha blandet roller og brukt sin posisjon som redaktør til å skaffe seg selv og sine venner fordeler. Blant annet viste Rudjord over en åttesiders interiørreportasje i Costume Living frem sin leilighet, kun dager før den ble lagt ut for salg.

Klager var generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund, som for første gang valgte å bruke sin initiativrett. Costume ble felt på alle punkter og Vanessa Rudjord sluttet i jobben kort tid etter.

Les også: Costume felt i PFU

«Uproblematisk»

- Jeg har akkurat ringt henne og sagt at hun gjerne kan fortelle om privatlivet sitt på bloggen, men ikke legge ut annonselenke på bloggen. Så nå tror jeg at hun har fjernet det, sier sjefredaktør Signy Fardal på telefon fra taxien på vei til Louis Vuitton-visning i Paris.

Sjefredaktør Signy Fardal i Elle.
Sjefredaktør Signy Fardal i Elle.
 

Når DN samtidig sjekker nettsiden igjen, er skjermbildet fra Finn.no byttet ut med et av meglerbildene fra leiligheten, mens teksten er den samme.

Fardal sier først at hun mener dette er uproblematisk.

- Jeg synes Elle-bloggen skal ha et personlig preg og da er det ikke et problem at Caroline forteller der at hun skal skille seg og hva som skjer i livet hennes.

- Hun skriver til Elle sine lesere på Elles nettsider om sin private leilighet at «drømmeleiligheten min kan nå bli din».

- Ja, dette er Elle sin blogg og en Elle-medarbeider. Jeg skal nå ringe Caroline og be henne slette det hele, sier Fardal til slutt.

 

"Ville komme PFU i forkjøpet"

Caroline Skjelbred hevder innlegget var et forsøk på å komme «PFU i forkjøpet».

- Grunnen til at jeg la ut blogginnlegget var at jeg vet at PFU er på hugget og jeg ville forklare bakgrunnen til at jeg legger ut leiligheten for salg. Jeg legger den ut for salg fordi jeg skal skille meg, sier Skjelbred.

Motejournalist Caroline Skjelbred i Elle. Foto: Thomas Winje Øijord /
Motejournalist Caroline Skjelbred i Elle. Foto: Thomas Winje Øijord / (Foto: NTB scanpix)
Hun forklarer at hun tror flere, inkludert PFU, ville mistenke at den omfattende reportasjen i augustnummeret av magasinet hun er ansatt i, var et ledd i å få solgt leiligheten. Med sitt siste blogginnlegg ville hun avverge en slik misforståelse.

- Hvorfor er da reportasjen i august ikke nevnt i bloggen, bare at «drømmeleiligheten min kan nå bli din» med bilder av leilighet og annonse?

- Jeg ville bare forklare hvorfor leiligheten nå ligger ute til salg. Men nå skal jeg slette hele innlegget, sier Skjelbred, som legger til at hun ser at dette ble helt feil og beklager.

 

Når denne artikkelen publiseres er blogginnlegget slettet fra Skjelbreds Elle-blogg. Derimot ligger reportasjen om den nå salgsklare leiligheten på interiøransvarlig Live Brekkes Elle-blogg.

 

Les også: Betalte tur – fikk omtale dnPlus

 

Se på DNtv: Aksepten for de som er annerledes har forandret seg

 

- Aksepten for de som er annerledes har forandret seg
Stein Erik Hagen (59) forteller på Skavlan fredag at han først skjønte han var homofil i voksen alder.
01:46
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.