Verdens største innendørs båtutstilling åpnet lørdag i den tyske byen Düsseldorf. I 17 gigantiske haller har til sammen 1.700 utstillere satt opp sine salgsboder. DN var tilstede under presentasjonen av den største og dyreste båten av dem alle, den britiskbygde Princess 30M.

Ble dyrere

Det var verdenspremiere for luksusbåten som er  i underkant av 100 fot lang, den tredje største i M-klassen fra Princess. Markedsdirektør i Princess, Kiran Jay Haslam, sier til DN at han håper å kunne selge fire eksemplarer av Princess 30M i året.

- Vi bygger alle våre båter for hånd på verftet i Devon i Storbritannia. Det ligger så mye arbeid i disse båtene at vi ikke vil klare å bygge flere enn fire til seks av denne modellen i året. Den største båten i superyacht-serien  er Princess 40M. Den bygger vi én av i året og krever innsats av 100 båtbyggere i 12 måneder, sier Kiran Jay Haslam til DN.

- Og hva må den nye eieren av denne båten ut med?

- Vi har en utgangspris på disse båtene på 5,76 millioner pund (71 millioner kroner), uten moms. Men denne båten vi har her ble en del dyrere. Eieren ønsket seg en god del ekstra fasiliteter, som å kunne ha med seg motorsykkelen sin. Prisen på denne endte opp på ni millioner euro (85 millioner kroner), sier Haslam.

5000 hester

Eieren av den nye båten er ifølge Kiran Jay  Haslam en lidenskapelig motorsykkeleier og ville gjerne ha med seg sin sjeldne, danskbygde Lauge Jensen, når han ut  seile med yachten. Båten har to dieselmotorer som yter til sammen 5274 hestekrefter. Det gir båten en toppfart på 27 knop.

Det britiske verftet har bygget eksklusive motorbåter siden 1965 og sysselsetter over 2000 personer. Markedsdirektør Haslam forteller DN til tross for kraftig økonomisk oppbremsing i enkelte land, er markedet for luksusbåter fortsatt bra.

- Vi har hatt en nedgang i salget til land som Russland, men samtidig er det nordamerikanske markedet veldig sterkt, sier han.

- Hvem er kjøperne av de største yachtene?

- Noen av kjøperne har aldri hatt båt før, men har gått rett til en megayacht som sin første båt. Generelt er kundene våre er mellom 30-50 år. Det er personer med en global livsstil som ønsker seg den ultimale sosiale arenaen. De har stor sans for estetikken og kvaliteten i våre båter, sier markedsdirektør i Princess, Kiran Jay Haslam.

Den største luksusyachten på båtmessa i Düsseldorf i Tyskland har en startpris på 71 millioner kroner.
Den største luksusyachten på båtmessa i Düsseldorf i Tyskland har en startpris på 71 millioner kroner.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.