– Hvis tradisjon er å forme druer til vin, ja, da er jeg tradisjonalist, sier Coralia Pignatelli (73).

Greskfødte prinsesse Coralia Pignatelli della Leonessa giftet seg på begynnelsen av 60-tallet inn i en av Italias rikeste familier. I 1968 kjøpte Pignatelli og hennes mann Riccardo den enorme eiendommen Castell’in Villa på 300 hektar, som innbefatter blant annet en liten landsby, skoger, 6000 oliventrær og 52 hektar vinmarker hovedsakelig beplantet med druen Sangiovese. Deres første årgang som kom på markedet, var 1971 – en fabelaktig årgang som fortsatt smaker vidunderlig.

– Jeg har også litt Cabernet Sauvignon som vi aldri snakker om, men vi bruker den i en vin som heter Santa Croche. Den er en blanding mellom Sangiovese og Cabernet Sauvignon, sier Pignatteli.

– Før hadde vi litt grønne druer, men nå når vi replanter, tar vi dem bort. I fremtiden blir det ingen Vin Santo fra oss, sier hun bestemt.

Alene
Vinstokkene på eiendommen er svært gamle. Selv hennes vanlige Chianti Classico kommer fra vinplanter med en gjennomsnittlig alder på rundt 40 år. Pignatelli har en finger med i alt som skjer på eiendommen i hjertet av Toscana, ikke langt fra byen Siena. Da hennes mann døde i 1985, sto hun helt alene med ansvaret. Hun valgte å selge huset i Roma for å satse alt på olivenolje- og vinproduksjonen i Toscana. I dag lages Pignatelli Chianti av 100 prosent Sangiovese som høstes for hånd. Alle vinene blir spontangjæret før de oppbevares i store, gamle italienske eikefat, kalt botti, i 12 måneder.

– Sangiovese er en ytterst delikat druetype. Den viser seg fra sin beste side etter noen år på flaske.

Derfor lanserer hun vinene senere enn de fleste.

– Jeg holder alltid tilbake et parti av hver årgang. Da kan jeg tilby modne viner til mine kunder.

Holdbarheten er hun ikke bekymret for.

– Vinene holder seg lenge fordi de er naturlige. Jeg er utsolgt for 2007-årgangen, dessverre, men 2008 er nå på markedet. Det er et godt, klassisk år.

90800 Castell’in Villa Chianti Classico Riserva 1995
Castell’in Villa
Toscana, Italia
Kroner 665, bestilling
93 poeng
Non Dos
Dufter av klassisk, kompleks og moden Chianti med hint av lær, tobakk, nøtter, kirsebær og fruktstener. Spenstig syre på smak med delikat, moden og kjøttfull frukt, kombinert med strukturerte og stramme tanniner. Nå til 2020. Til lam.

92029 Castell'in Villa Vin Santo 1994
Castell’in Villa
Toacana, Italia
Kroner 490, spesialbestilling 0,375 ml
93 poeng
Non Dos
Kompleks duft med hint av brent sukker, crème brûlée, nøtter og appelsin på duft. Søt og sammensatt på smak med nydelig syre og lengde. For en dessertvin! Passer til ost og crème brûlée. Drikk nå til 2022.

Castell’in Villa Chianti Classico Riserva 1971
Castell’in Villa
Toscana, Italia
Kroner 1190,- spesialbestilling
92 poeng
Non Dos
Topp moden, aromatisk og flott nese. Dufter tørkede og friske kirsebær med florale toner og velhengt kjøtt. Fuktige løv og sort te med svak røkpreg. Fløyelsmyk munnfølelse med syrlig og kjølig frukt, elegant, konsntrtert og lang. Flott vin, topp moden. Drikk nå. Passer til lam og okse.

Castell’in Villa Chianti Classico Riserva 1993
Castell’in Villa
Toscana, Italia
Spesialbestilling
91 poeng
Non Dos
Fremskreden og moden duft med kaffebønner, kjøtt, lær og gammelt eksotisk treverk. Flott, delikat munnfølelse med avrundede tanniner og salivrende syrespill i utgnagen. Fremstår yngre i munnen og har fremdeles mye å gå på. Veldig god 93 årgang. Drikk nå til 2018. Passer til lam og okse.

95237 Castell’in Villa Chianti Classico Riserva 2005
Castell’in Villa
Toscana, Italia
Kroner 385, bestilling
90 poeng
Non Dos
Lett utviklet på duft med innslag av teblader, jord, kirsebær og lær. Klassisk Chianti som fremstår litt dempet og trang. Drikk nå til 2017. Passer til lam.

49925 Castell’in Villa Chianti Classico 2008
Castell’in Villa
Toscana, Italia
Kroner 204, basiskategori 2
89 poeng
Non Dos
Lett jordlig med sursøte kirsebær, krydder og teblader på duft. Bløtt anslag med frisk og kjølig stenfrukt på smak. Leskende og livfull med spenstig syre og lange tanniner. Drikk nå til 2018. Passer til okse og lam.

Castell’in Villa Chianti Classico Riserva 1986
Castell’in Villa
Toscana, Italia
spesialbestilling
88poeng
Non Dos
Dempet nese med duft av gammelt treverk og krydderskap, lær og sursøt stenfrukt. Bløt struktur, bløt og glatt med flott syre og et litt tørt, varmt bitt i finish. Lett og moden. Drikk nå. Passer til okse og lam.

Castell’in Villa Chianti Classico Riserva 1982
Castell’in Villa
Toscana, Italia
Spesialbestilling
82 poeng
Non Dos
Moden og sødmefull nese med syrlig, ung kirsebærfrukt i kjernen. Virker litt hul (helt nyåpnet) og litt mager, men veldig elegant og med fine animalske toner. Lang og slank. Drikk nå. Passer til lam.

93820 «Mitt Toscana» 2006
Castell'in Villa
Toscana, Italia
Kroner 185, bestilling
85 poeng
Non Dos
Krydret og litt fatpreget nese og florale og kirsebær og varm jord. Varm og moden i anslaget, men med fokusert kjølig fruktpreg og god struktur. Til lam og kalv.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.