Solenergiselskapet Renewable Energy Corp. (Rec) klarte bare delvis å leve opp til forventningene for årets første tre måneder.

Selskapet fikk et resultat før renter, skatt, av- og nedskrivninger (ebitda) på 455 millioner kroner av en driftsinntekter på 2,1 milliarder kroner (se tabell).

Det var på forhånd ventet et ebitda-resultat på 403 millioner kroner, av en driftsinntekter på 2,12 milliarder kroner, ifølge TDN Finans.

Underskuddet før skatt på nærmere 260 millioner kroner var imidlertid betydelig større enn fryktet.

company:rec

Prisras
Sammenlignet med forrige kvartal var Recs salgspriser på silisum ned 15 prosent, waferprisene ned 24 prosent og solcellemodulprisene ned 18 prosent. Samlet falt inntektene med 25 prosent sammenlignet med forrige kvartal og sammenlignet med tilsvarende kvartal ifjor ble inntektene halvert.

Til tross for høy volumer av installerte solcellemoduler, fortsatte overkapasitet i hele bransjen å presse prisene i markedet gjennom kvartalet, opplyser Rec.

Tirsdag ettermiddag kom meldingen om at Rec legger ned siste rest av produksjon i Norge. Produksjonen ved wafer-fabrikken på Herøya i Telemark blir lagt ned i løpet av andre kvartal. Selskapet opplyser at det fremdeles var utsikter til negativt driftsresultat ved fabrikken.

I mars kom meldingen om at hele produksjonen ved fabrikken i Glomfjord også stenges permanent. Totalt er 640 ansatte rammet av nedleggelsene.

Les mer: REC legger ned på Herøya

Store engangsposter
Ebitda-resultatet inkluderer blant annet kompensasjon som selskapet har mottatt for å avslutte langsiktige kontrakter for levering av silisumskiver (wafere) på totalt 795 millioner kroner. Dette er betydelig høyere enn analytikerne i gjennomsnitt regnet med. Ifølge estimatene som SME Direkt har hentet inn for TDN Finans var det i gjennomsnitt ventet at selskapet ville få 545 millioner kroner for å avslutte kontrakter i dette kvartalet.

Recs ebitda-resultat er imidlertid negativt påvirket av 57 millioner kroner i restruktureringskostnader og 216 millioner kroner i engangskostnader knyttet til nedleggelse av fabrikker og 95 millioner kroner i lagernedskrivninger knyttet til nedleggelser.

Utenom kostnadene knyttet til nedstengninger og inntektene knyttet til kompensasjon for brutte kontrakter, endte ebitda-resultatet på 27 millioner kroner. Dette er en oppgang fra et justert ebitda-resultat på - 178 millioner kroner i forrige kvartal.

«Bedringen skyldes reduserte lagernedskrivninger og en reduksjon i den totale kostnadsbasen etter nedstengning av waferproduksjon i Norge», opplyser selskapet i en melding onsdag.

Resultatet før skatt endte på - 259 millioner kroner i kvartalet.



* EBITDA inkluderer engangseffekter på 334 millioner kroner i snitt, som inneholder 545 millioner kroner i kompensasjon for terminering av waferkontrakter, og 211 millioner kroner i nedstengningskostnader. I tillegg inkluderes det i gjennomsnitt 183 millioner kroner i andre engangseffekter for helåret.

Les også:
Venter svakere Rec-resultat
Skjebnedag for Recs Herøya-fabrikk
SEB Enskilda kutter kursmålet på Rec
DNB Markets kutter kursmålet på Rec

Danske Markets kutter kursmålet på Rec (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.