Når nisjeprodusenten Doro skal lage en smarttelefon spesielt egnet for eldre brukere, stiger forventningene. Doro har tidligere tatt denne brukergruppen på alvor og laget gode, men enkle mobiltelefoner med spesial­tilpasninger der det trengs.

Liberto 810 er Doros første smarttelefon, det vil si en telefon med trykkskjerm som man kan installere programmer på og bruke til mer avanserte oppgaver enn en vanlig mobil­telefon.

Ta brukerne på alvor

Skal man lage en smarttelefon for seniorer og brukere med nedsatt syn, hørsel eller motorikk, må man etablere et par premisser. Viktigst er det faktum at de som faktisk ønsker en smarttelefon i denne brukergruppen, ikke er av dem med aller størst teknologiskrekk. Det er sannsynlig at de fleste i denne målgruppen allerede har brukt pc og kanskje nettbrett allerede. Derfor har de også forventninger til hvordan telefonen skal oppføre seg. Og det er her Doro feiler helt spektakulært.

Brukeropplevelsen

Doro har laget en telefon med spesifikasjoner som hører hjemme i flere år gamle telefoner. I teorien skal disse spesifikasjonene fungere greit til mindre avansert bruk, men Doros systemprogramvare er så krevende at telefonen oppleves som utrolig treg og lite stabil.

Når man trykker på skjermen, venter man en reaksjon. Hvis ingenting skjer, eller reaksjonen bare kommer annenhver gang, mister man forutsigbarheten. Forutsigbarhet er av enorm betydning for Doros målgruppe.

Manglende forutsigbarhet fører også lett til irritasjon og tap av tålmodighet, som igjen ofte fører til mer trykking på skjermen. Og så havner man på steder man ikke hadde tenkt seg.

Telefonen har også så lite arbeidsminne tilgjengelig at den ikke kan gjøre mer enn én sak samtidig. Det vil si at man faktisk må laste inn startskjermen når man trykker på hjem-knappen. Dette kan ta 10–15 sekunder, og man må kikke på en svart skjerm – nok er uforutsigbart element – eller en lasteskjerm som teller til ti.

For en person som har brukt en pc eller et nettbrett før, vil dette oppfattes som at telefonen ikke virker eller at den starter på nytt, og det er en elendig måte å bygge bro over den digitale­ generasjonskløften på.

Billig skjerm

Et annet punkt Doro svikter sine brukere på, er skjerm­kvaliteten. Liberto 810 har en skjerm som er fire tommer målt diagonalt. Oppløsningen er på 480x800 bildepunkter. I dag har selv rimelige smarttelefoner langt skarpere skjermer enn dette.

Holdningen om at man kan gi seniorbrukere billig teknologi fordi de er lite krevende, slår veldig feil her. Seniorbrukere trenger best mulig lesbarhet på skjermen, og det betyr en skjerm av høy kvalitet, med hd-kvalitet og god lysstyrke.

Hvorfor Doro ikke går opp i skjermstørrelse, er vanskelig å forstå. Hele ideen er jo å gjøre innholdet lett tilgjengelig.

Et veldig godt eksempel er når man skal skrive sms til en kontakt. Man åpner en blank sms og begynner å skrive navnet til mottageren. Mens man skriver, kommer forslag til kontakter opp i en liste, som på andre smarttelefoner. Men på Liberto 810 er skjermen så liten at bare halve navnet til den øverste kontakten er synlig. Man kan trykke på en egen knapp for å skjule tastaturet og få opp listen, men med en litt større skjerm ville hele problemet vært løst.

Tastaturet lider under samme faktum. Skjermens størrelse og kvalitet gjør det vanskelig å skrive for urutinerte fingre. Løsningen for mange blir å vende telefonen til liggende format, noe som forsåvidt fungerer greit, men selv en såpass enkel operasjon er mye å gape over for de svake ­komponentene. Med en større skjerm ville dette blitt løst.

Doro skal imidlertid ha skryt for å ha et tastatur som kommer med veldig gode ordforslag, slik at man slipper å skrive ordene helt ut.

Konklusjon

Doro Liberto 810 skal være en brobygger for seniorer som vil utnytte smarttelefonenes nyttige funksjoner. Men slik den fremstår, bidrar den bare til å gjøre juvet bredere og ­vanskeligere å forsere. En senior­telefon må heller ikke være så billig. Norske seniorer vet at de må betale for kvalitet.

Denne telefonen kan vanskelig anbefales til noen. Faktisk oppnår Liberto 810 den aller laveste poengsummen noensinne.

Tatt i betraktning at både Apple, Samsung, Sony og andre telefonprodusenter har gode løsninger for tilpasning av brukeropplevelsen til seniorer og funksjonshemmede, fortjener Doro Liberto 810 ingen plass i butikkhyllene.

Doro Liberto mobiltest
00:00
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.