Én av årets mest populære visningshelger har akkurat gått av stabelen i hele landet. Nå advarer Eiendom Norge-direktør Christian Vammervold Dreyer selgerne mot å ha for høye forventninger.

Etter at prisene falt i høst, er det norske boligmarkedet på vei oppover. Nylig viste bruktboligstatistikken tidenes høyeste boligpriser. Også eiendomsmeglerne rapporterer om god fart i markedet.

Budskapet til Dreyer er imidlertid klinkende klart:

- Mange boligselgere opplever å ikke engang få bud, sier meglertoppen til DN.

Selektivt marked

«Selektivt» er ordet som best beskriver dagens marked, mener Dreyer. Han peker i den sammenheng på regionale forskjeller.

- Tilbudssiden er ganske høy i enkelte regioner. Det gjelder særlig Kristiansand, Stavanger, Trondheim og til dels Oslo. I disse markedene er det også stor etterspørsel, men det er ikke slik at du automatisk får solgt, sier han.

- Hvilke objekter ender opp som «hyllevarmere»?

- Nesten hver gang er manglende respons i markedet avhengig av hvilke pris du går ut med. Mange selgere har etter prisoppgangen i begynnelsen av året fått altfor høye forventninger i forhold til hva markedet er villige til å betale, svarer Dreyer.

Solgte etter flere runder

DNB-megler Edvard Chapsang solgte nylig en moderne funkisbolig på Snarøya til 9,8 millioner kroner (se bildet). Prisen endte 165.000 kroner under prisantydning og salget var først i boks etter flere visningsrunder.

- Etter flere visninger tok vi den av markedet. Vi valgte å gå ut igjen etter at snøen var borte og det var litt mer bevegelse i markedet, forteller Chapsang.

- Prisen ble til slutt god, mener han.

Eiendomsmegleren understreker at det er mye til salgs i hovedstaden i dag. Langt sjeldnere enn før høstens prisfall blir boligene solgt mye over prisantydning, hevder han. Samtidig opplever Chapsang en økende positivitet og aktivitet på visningene.

- I høst kom folk med en holdning om at de skulle gjøre et kupp. Nå kommer folk for å kjøpe og ikke for å prute på prisen, forteller han.

- Det er ikke minst et godt tegn at en del av boligene som har ligget en stund blir solgt til fornuftige priser, sier eiendomsmegleren.

Venter annonserush

Akkurat nå ligger det over 15.000 brukte boliger til salgs på Finn.no. Ifølge boligannonsene ble det avholdt 2.452 visninger i Norge søndag. Mandag holdes det totalt 1.637 visninger i landet.

- Det vitner om at det er svært høy aktivitet i boligmarkedet, sier kommunikasjonsrådgiver Henrik Faller i annonseportalen.

Nå venter han et rush av boliger ut i markedet.

- Så langt i mai er det publisert omtrent 2.500 brukte boliger på Finn. I hele fjor ble det publisert 12.109 boliger, så vi forventer langt flere boliger i markedet i løpet av de neste ukene, sier han.

Tror prisene flater ut

Boligprisene steg 1,3 prosent i april sammenliknet med mars, viste nylig bruktboligprisstatistikken som er utarbeidet av Eiendomsverdi for Eiendom Norge.

Flere økonomer, blant annet Elisabeth Holvik i SpareBank 1, tror et stort antall usolgte boliger vil være årsaken til at prisveksten flater ut mot sommeren.

- De gode objektene går greit unna, men utover året må prisene justeres for å få solgt det som blir liggende, sier Holvik i en artikkel på DN.

Les hele artikkelen her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.