– Fritidsboliger ved sjøen har hatt en svak prisutvikling de senere årene, men i løpet av det siste året har utviklingen snudd. Interessen for å kjøpe en sjøhytte er fortsatt høy i Norge, til tross for sterk konkurranse fra utlandet, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge.

Prisene for fritidsboliger ved sjøen har steget 0,9 prosent det siste året, viser den årlige rapporten om fritidsboliger ved sjøen – som legges frem av Eiendom Norge onsdag.

Likevel er den generelle trenden at selgerne ikke oppnår prisantydning. I snitt ble hyttene som ble omsatt sist år solgt 3,3 prosent under prisantydning. I snitt tok det 107 dager å selge en fritidsbolig ved sjøen det siste året. Det er en økning på 19 dager fra samme periode ifjor.

– Det er et selektivt marked, der selgerne og kjøperne finner hverandre gjennom lengre forhandlinger, sier Dreyer.

Fra juli 2013 til juni 2014 ble det solgt 2149 sjøhytter her i landet – 119 flere enn året før. Det tilsvarer en oppgang 5,5 prosent. I mai og juni i år ble det solgt 597 hytter. Det er 80 flere enn samme periode ifjor, men 26 færre enn i toppåret 2011.

Sjekk også:  Hyttelønnsomhetskalkulator

Venter stabil interesse

– Salgsvolumet av fritidsboliger ved sjøen har vært stabilt de siste årene og nå øker volumet. Så lenge norsk økonomi fortsatt er sterk venter vi at interessen for å kjøpe fritidsbolig i Norge vil være stabil også i årene som kommer, sier Dreyer.

I vår håpet meglere Dagens Næringsliv snakket med på at godvær skulle gi markedet et løft.

– Grunnet den fantastiske forsommeren har mange fått troen tilbake på den norske sommeren. Vi kan ikke si at det er like bra som i toppårene, men de siste 14 dagene har vært bra, sier eiendomsmegler Tore Solberg i Z-Eiendom, som selger en del dyre fritidseiendommer i Vestfold.

Tjøme på pristoppen

Tjøme, Nøtterøy og Søgne har oppnådd høyeste gjennomsnittlig salgspris det siste året.

– Det er ingen bombe at Tjøme ligger øverst, sier Solberg.

Han forventer et økende prisskille mellom Oslo-nære hytteområder og steder lenger sør, siden kort reisetid og mulighet for jobbpendling blir viktigere.

Solberg mener likevel at stor variasjon i utbudet av eiendommer fra år til år på det enkelte sted gjør prisrangeringer av kommuner lite nøyaktige.

Sjekk også: Så mye kan du låne

Rederarving Thomas Wilhelmsen kjøpte Brevikveien 42 på Nøtterøy for 29,25 millioner kroner i april, ifølge Norsk Eiendomsinformasjon. Dette er årets hittil dyreste hytte. Hurum, Hvaler og Fredrikstad er kommunene med størst antall salg det siste året, med henholdsvis 62, 62 og 56 solgte fritidseiendommer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.