Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
APPS. Sara Tonning (21) og Aleksandra Røste (20) er ikke veldig bekymret for at noen skal hacke mobilene. – Vi bruker kode og tar sikkerhetskopier, sier de. Foto: Mikaela Berg
APPS. Sara Tonning (21) og Aleksandra Røste (20) er ikke veldig bekymret for at noen skal hacke mobilene. – Vi bruker kode og tar sikkerhetskopier, sier de. Foto: Mikaela Berg les mer

Personvern

Slik sikrer du mobilen

Antivirus og brannmurer har liten hensikt på smarttelefoner. Her sitter sikkerheten mellom ørene på brukeren.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

– Hacking av mobilen? Nei, det har jeg ikke tenkt noe særlig på, sier Sara Tonning (21). Hun sitter på en kafé i Oslo sentrum med venninnen Aleksandra Røste (20).

– Vi bruker kode på telefonen og tar sikkerhetskopi av bildene, men ellers tenker vi ikke så mye på sikkerheten, sier de to.

Ifølge sikkerhetsselskapene finnes det titusenvis av trusler mot smarttelefoner, og antallet vokser daglig. Men det betyr ikke at man må løpe ut og kjøpe antivirus til smarttelefonen.

– Sikkerhetsprogrammer for smarttelefoner gjør veldig lite nytte for seg. I motsetning til pc-er er smarttelefoner ganske lukkede systemer hvor hverken brukere eller virus kan gjøre særlig mye skade, sier mobil­forsker i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), Marius ­Kjeldahl.

Han sier det er ganske enkelt å få god sikkerhet på smart­telefonen, og at det meste handler om å være bevisst på hvordan man bruker telefonen.

– De største truslene mot sikkerheten i smarttelefoner er forsøk på å lure penger ut av brukeren. Så lenge man laster ned apper fra de offisielle kanalene som App Store og Google Play kan man være ganske trygg på at den tekniske sikkerheten er ivaretatt, sier Kjeldahl.

Han får støtte fra det norske sikkerhetsselskapet Norman Safeground.

– Vi sier ikke til brukerne at man må ha virusbeskyttelse på telefonen, slik enkelte andre selskaper gjør. Vi jobber heller med sikkerhetskopiering, verifisering av apper, tyverisikring og trygg surfing på mobilen, sier Kristian Bognæs, leder for utviklingsavdelingen i Norman Safeground.

Innhold og plassering

De to venninnene på kafeen i Oslo sier de aldri har vurdert å kutte ut en nettjeneste av bekymring for at bilder og lignende kan komme på avveie.

– Jeg tenker gjennom hva jeg laster opp, men ikke hvor det havner sier Sara Tonning.

– Hva tenker du om at utenlandske myndigheter kan skanne bildene dine?

– Det er ubehagelig å tenke på, men igjen handler det om å vurdere hva man lagrer, sier Tonning.

Bare én av de to har aktivert muligheten for å sperre og tømme mobilen sin dersom den blir mistet eller stjålet.

– Ja, det har jeg aktivert på Iphonen min. Bedre føre var, slår Røste fast.

Dette må du unngå

I tillegg til å følge de enkle tipsene i faktaboksen her på siden er det enkelte ting man bør unngå dersom man skal holde smarttelefonen helt trygg.

– For å komme til de delene av systemet hvor man kan gjøre stor skade, eller tappe sensitiv informasjon må man ha hjelp av brukeren selv, sier Kjeldahl i NSM.

Noe av det mest risikable man kan gjøre på en Iphone er såkalt «jailbreaking». Da fjerner man systemets innebygde sikkerhetsnett og åpner telefonen for hacking.

– Gjør man dette mister man også alle sikkerhetsnett som er bygget inn i Apples programvare. Man kan heller ikke vite hva appene på telefonen egentlig driver med. I verste fall kan de jo tyvlytte når du bruker nettbanken, sier Kjeldahl.

For Android-brukere er det enklere å gå i fellen.

– Det mest risikable man kan gjøre på Android er å åpne for alternative app-butikker. Noen seriøse aktører, som Amazon og Samsung, har egne app-butikker, men selv om disse er seriøse er det umulig å vite om andre er det, sier Kjeldahl.

Privat Personlig elektronikk Mobil Hacking Personvern
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.