Nordmenn har rundt 180 milliarder kroner i fripoliser. En fripolise er pensjonsrettigheten som oppstår dersom man slutter hos en arbeidsgiver med en privat tjenestepensjonsordning for sine ansatte.

Forrige mandag ble det åpnet for såkalte fripoliser med investeringsvalg. Dette innebærer at den enkelte kan si fra seg rentegarantien, og selv velge hvor pensjonspengene skal plasseres – i aksjer, renter eller obligasjoner.

- Så langt opplever vi at interessen er stor, sier divisjonsdirektør Bengt Olav Lund i DNB Wealth Management til DN.

Fripoliseselskapet Silver har den siste uken fått rundt ti henvendelser daglig om det nye produktet.

- Kundene er opptatt av når de kan få gjort dette. Vi opplever en viss utålmodighet til å komme seg ut av de garanterte fripolisene, som jo har blitt veldig dårlige, sier selskapets markedsdirektør Jon Haugan til DN.

NETTMØTE FREDAG KLOKKEN 11.00: HER KAN DU SENDE INN DINE SPØRSMÅL OM PENSJON TIL ALLEREDE NÅ

Må vente

Langt fra alle fripolisekunder får tilbudet med det første.

Markedsdirektør Jon Haugan i Silver. FOTO: Pressefoto
Markedsdirektør Jon Haugan i Silver. FOTO: Pressefoto
Nordmenn lever lenger, og skal dermed ha pensjon lenger. På grunn av dette må pensjonsselskapene sette av mer kapital. Finansdepartementet har bestemt at fripolisen skal være fullt ut oppreservert på konverteringstidspunktet, noe selskapene har fått syv år på seg til å gjennomføre.

Selskapene kan velge å tilby produktet raskere, men da må de bla opp av egen lomme for å fylle opp reservene som mangler i fripoliseporteføljen.

DNB tilbyr foreløpig rundt 1/3 av sine 200.000 fripolisekunder muligheten til å konvertere til det nye produktet.

Storebrand, som har en markedsandel på omlag 40 prosent, tilbyr produktet til alle sine fripolisekunder fra midten av oktober.

Silver har foreløpig ingen dato for når fripoliser med investeringsvalg vil lanseres for selskapets 17.000 kunder, men «regner med å få det på plass i løpet av oktober».

- Hvem som da faktisk får tilbudet, gjenstår å se. Det vil være en kombinasjon av oppreserveringsstatus og hvem dette faktisk passer for. Det vil være en del individuelle vurderinger, sier Haugan.

Passer ikke alle

På grunn av lave renter, strenge krav og nye reguleringer har fripolisene gitt elendig avkastning de siste årene.

Divisjonsdirektør Bengt Olav Lund i DNB Wealth Management. FOTO: Pressebilde
Divisjonsdirektør Bengt Olav Lund i DNB Wealth Management. FOTO: Pressebilde
- Vi har forventninger om at en stor andel av våre kunder vil vurdere en overgang, noe som vil gi mulighet for høyere avkastning på pensjonspengene, sier DNB-direktør Lund.

Han understreker samtidig at produktet innebærer en viss risiko og ikke passer for alle.

- Derfor gjennomfører vi en grundig rådgivningssamtale med hver enkelt kunde, forsikrer han.

Haugan i Silver mener det bør være «opplagt» at dette vil lønne seg for mange kunder.

- Det er mange som er veldig opptatt av de kundene dette ikke vil lønne seg for. Da er det viktig å understreke at dette ikke er noe v skal dytte på dem, sier han.

Sjekk her: Pensjonssparekalkulator

Ingen planer

Gjensidige - en mindre aktør i fripolisemarkedet - kan foreløpig kan foreløpig ikke si noe konkret om når selskapet vil tilby produktet.

- Vi har ikke planer om å tilby våre kunder fripoliser med investeringsvalg før fripolisene er oppreservert, sier informasjonssjef Christian Haraldsen i Gjensidige til DN.

NETTMØTE FREDAG KLOKKEN 11.00: HER KAN DU SENDE INN DINE SPØRSMÅL OM PENSJON TIL ALLEREDE NÅ(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.