- Det med at det tilbys forskjellig rente til kunder med forskjellig kredittverdighet er ganske logisk, sier renteforvalter og partner i Holbergfondene, Gunnar Torgersen.

Urettferdighet i banknæringen er en naturlig del av hvordan ting fungerer, mener Torgersen. Likevel mener han det er kredittverdighet og ikke evnen til å prute som skal avgjøre rentenivået til lånekundene.  

- Kunder skal behandles likt med tanke på deres pruteegenskaper. Har to kunder lik kredittverdighet, er det likevel fare for at en av dem får bedre rente enn en annen, kun fordi kunden er mindre aktiv, sier forvalteren.

Torsdag går BN Bank ut i DN og mener det er urettferdig å gi noen kunder lavere rente enn andre. "BN Bank tenker som en 12-åring", er responsen fra Forbrukerrådet. Les saken her.

- Det er sånn bankene opererer. De får helt klart bedre marginer på «bevisstløse kunder». Sånn er det, de som er våkne finner de beste tilbudene. Slik er det jo ellers i livet også, både nå man handler flyreiser og dagligvarer, forklarer Torgersen.

Forskjellig evne - lik rente

Administrerende direktør i BN Bank, Gunnar Hovland får oppgitt et scenario av DN. To kunder søker lån samtidig i BN Bank. Den ene har bedre betalingsevne enn den andre.

- Er det da rettferdig at de begge får samme rente?

- Det er naturligvis forskjell på betjeningsevnen til kunder avhengig av for eksempel lønn, men så lenge evnen er innenfor vår kredittpolicy er renten lik. Om du ikke har betjeningsevne eller panteobjekt er utenfor policy innvilges ikke lånet. Det er åpent og rettferdig, sier Hovland.

- Tjene penger er sentralt

til Finansnæringens hovedorganisasjon, Finans Norge, ønsker debatten om lånerentene velkommen.

- Det at denne uenigheten om strategi utspiller seg som den gjør er et tegn på at det konkurreres hardt i boliglånsmarkedet. Konkurransen er skarp, sier bankdirektør Jan Digranes i Finans Norge.

Han forklarer forskjellen mellom de mindre nettbaserte bankene og de større aktørene på boliglån.

- Nettbaserte banker som bruker lite tid og ressurser på individuelle vurderinger av lånekunder har gjerne en mer homogen kundemasse. Banker som åpner for reforhandling av renten tiltrekker seg større variasjoner av kunder, med varierende sikkerhet og betalingsevne, sier han.

BN Bank har lagt stor vekt på rettferdighetsbegrepet i denne debatten. Digranes forklarer at det for banker ikke kommer i første rekke å kjempe for rettferdighet.

- Bankene ønsker å profilere seg overfor kundesegmentene de søker. Hvilken argumentasjon de bruker for å oppnå dette vurderer de selv, sier han.

- For banker er å være solide og tjene penger, samt å gi kundene riktig pris gitt at man følger myndighetenes retningslinjer det sentrale. Rettferdighet ikke bare er snakk lavest pris for kunden eller høyest mulig pris fra bankens ståsted. Det er snakk om en avveining mellom flere forhold, sier han.

Les også på DN.no:

Færre ledighetssøknader enn ventet i USA  

Henlegger korrupsjonssiktelse mot bryggeri-ansatt

- Vi skulle gjerne sett mer boring  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.