Den ser relativt beskjeden ut, fritidseiendommen til ekteparet Anders og Kristin Wilhelmsen på Hafjell i Øyer kommune. Men under jorden skjuler det seg et moderne hyttepalass på nær 700 kvadratmeter – med plass til biler, seks toaletter, soverom, badstue og stor gildehall.

Fritidseiendommen har et samlet areal på 1100 kvadratmeter, og er blant landets største og mest eksklusive fritidseiendomsprosjekter. Ifølge lokalavisen Gudbrandsdølen Dagningen har hytteprosjektet hatt en pris på over 50 millioner kroner.

BYGGER PÅ HAFJELL.Rederarving Anders Wilhelmsen. Foto:
BYGGER PÅ HAFJELL.Rederarving Anders Wilhelmsen. Foto: (Foto: Anita Arntzen)
Anders Wilhelmsen er tredjegenerasjonsarving til rederiet Awilhelmsen AS som ble grunnlagt i 1939. Gjennom selskapet Watrium forvalter han milliardverdier innen offshore, cruise, eiendom og shipping. Parets fire barn sitter også på betydelige eierandeler i holdingselskapet, og skal ifølge lokalavisen disponere den nye fritidsboligen. Selv benytter ekteparet seg av hytte som ligger like i nærheten. Kristin Wilhelmsen ønsker ikke å kommentere hytteprosjektet.

– Vi takker for din henvendelse, men da dette er av ren privat karakter, ønsker vi dessverre ikke å kommentere saken. Ha en fortsatt flott dag, skriver hun i en epost til DN.

Håndhugget kinesisk skifer

Det er ikke blitt spart på noe i hytteprosjektet: Til byggingen er benyttet 800 kubikkmeter betong og 100 tonn skifer fra Oppdal, mens det på taket er det lagt 300 kvadratmeter håndhugget skifer fra Kina.

Innendørs dominerer eikepanel fra USA og Canada, plukket ned fra spøkelsesbyer etter gruvedrift.

Hytteprosjektet er blitt en realitet etter at Øyer kommune endret reguleringsplanene, slik at det er fotavtrykket på bakkeplan som avgjør godkjennelsen av byggesøknaden.

Tidligere var det bruksarealet som ble vektlagt når hytteprosjektene skulle vurderes.

– Vi mener fritidseiendommene i mange tilfeller vil være bedre tilpasset omgivelsene, dersom en stor del av bygningskroppen er under jorden, sier fagleder Bente Moringen i kommunen.

FAMILIEN STØLE. Bygger hytte med 223 kvadratmeter under jorden.
FAMILIEN STØLE. Bygger hytte med 223 kvadratmeter under jorden. (Foto: Geir Olsen)

Støles skjulte hytteluksus

Familien Wilhelmsen er ikke alene om å grave seg ned i fjellheimen.

Noen kilometer unna rederfamilien realiserer mangemilliardær Svein Støle hyttedrømmen under bakken.

BYGGER UT PÅ HAFJELL. Svein Støle flytter og utvider hytten på Hafjell.
BYGGER UT PÅ HAFJELL. Svein Støle flytter og utvider hytten på Hafjell. (Foto: Fartein Rudjord)
Svein Støle eier 86 prosent av Pareto Gruppen, som igjen eier 75 prosent av meglerhuset Pareto Securities. Selskapet ble etablert i 1992 og har vokst til å bli ett av verdens største finansforetak innen olje, oljeservice, oppstrømsaktivitet og shipping.

Paret har valgt å flytte den eksisterende fritidseiendommen noen meter lenger bort på tomten, for å gi rom til et underjordisk hytteanlegg på 223 kvadratmeter og et anneks.

Ifølge kommunen skal hver eneste planke fra den gamle hytta brukes til byggingen av den nye fritidseiendommen.

– Hytteeier har hatt en miljøvennlig tilnærming til hytteprosjektet som vi håper kan være til inspirasjon for andre, sier Knut Arne Høyesveen, avdelingsingeniør ved Øyer kommune.

Ingen kommentar

Støle har gitt kommunen beskjed om at det er kona Tonje Støle som er prosjektleder for byggingen av hytta, som vil få et samlet areal på 354 kvadratmeter.

Hun vil ikke kommentere byggeprosjektet overfor Dagens Næringsliv.

– Vi vil at fritidsboligen skal ligge fint til i terrenget, utover det har jeg dessverre ingen kommentar, sier hun.

For to uker siden ble byggearbeidet på eiendommen midlertidig stanset av Arbeidstilsynet, da det viste seg at entreprenøren ikke hadde fulgt gjeldende sikkerhetsinstrukser.

Feilene ble raskt rettet opp slik at byggingen kunne fortsette.

Ser en trend

Erling Dokk Holm, førsteamanuensis ved Markedshøyskolen i Oslo, mener underjordisk luksus i fjellheimen er en økende trend.

– I sentrale strøk hvor det har vært stort press på tomtene har stadig flere bygget hus under jorden. Nå skjer den samme utviklingen på fritidseiendomsmarkedet, sier Holm, som mener denne type reguleringsplaner gir de velstående mer diskresjon.

– De gir rom for relativt stort areal samtidig som de gjennom sine bestemmelser klart begrenser hvor mye av dette arealet som skal være synlig over bakken.

– Velstående hyttebyggere ønsker seg god plass, men vil ikke ha oppmerksomhet rundt eiendommene sine. Å bygge underjordisk er dermed en effektiv måte å gjemme rikdommen sin på. Prangende Soria Moria-slott i fjellheimen har fått et harrystempel, sier Erling Dokk Holm.

Skapte protester

På Geilo planla eiendomsinvestor Ivar Tollefsen en eksklusiv hytte med en underjordisk kjeller på nær 700 kvadratmeter.

SNUDDE PÅ GEILO. Ivar Tollefsen planla hytte med store underjordiske arealer på Geilo. Foto:
SNUDDE PÅ GEILO. Ivar Tollefsen planla hytte med store underjordiske arealer på Geilo. Foto: (Foto: Pressebilde)
Eiendomsinvestor Ivar Tollefsen er best kjent som eieren av Fredensborg as – et selskap med bokførte verdier for over tre milliarder kroner, hovedsakelig i form av bygårder og leiligheter for utleie i bystrøk.

Byggingen av luksushytta skapte protester i lokalmiljøet, fordi det totale bruksarealet endte over 950 kvadratmeter.

Maksstørrelsen for hytter i området var 225 kvadratmeter. Tross lokale protester, ville ikke Fylkesmannen vurdere saken på nytt.

Fylkesmannen ønsket en fagkyndig vurdering fra Statens byggtekniske etat – som ikke hadde kapasitet til å foreta en slik vurdering.

Dermed ble saken avsluttet.

Tollefsens hytte ble aldri bygget.

Les også:

Går til Privatmegleren fra Torbjørn Ek

Frykter at denne Porschen kan kjøre i tyske kollektivfelter

Tåpenes sammensvergelse (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.