Fagsjef Jorge Jensen i Forbrukerrådet ble denne uken nevnt personlig i BN Banks angrep på en «ukultur» i banknæringen, nemlig muligheten for bankkunder å forhandle ned renten. Han svarte med å si at banken «tenker som en 12-åring».

Les saken her: - Tenker som en 12-åring

Om rentedebatten mener Jensen at det er feil å kalle individuell renteprising for en «ukultur».

- Jeg er ikke enig i å kalle det en ukultur å kunne prute på renten. Har du et godt forhandlingskort, må du kunne bruke det, sier han.

Flere ganger det siste året har Jensen oppfordret lånekunder til å prute på boliglånsrenten.

Må tåle pruting

- Internettbankene må tåle at noen kunder ønsker muligheten til pruting og rådgivning, sier han.

Han ser ikke noe negativt i at markedene favoriserer de ressurssterke.

- BN Bank har et poeng hvis banken mener at det vil være et mer oversiktlig marked om prisene var absolutte. Men verden er jo i liten grad absolutt.

Administrerende direktør Gunnar Hovland i BN Bank mener at det er greit om kunder ønsker å bruke tid på å prute.

– Men jeg tror de fleste mener det er godt å vite at de har de beste betingelsene uten å prute. Pruting er et system som først og fremst finner sted på stranden i Syden, sa Hovland til DN tidligere denne uken.

Diktatorspill

I sin kritikk av BN Bank referer Jorge Jensen til en forskningsartikkel fra Norges Handelshøyskole, som omhandler barns forståelse av økonomi.

Studien ble gjennomført med et tilfeldig utvalg av 500 barn og unge, og gikk ut på at barna spilte et diktatorspill som handler om fordeling av penger. De yngste barna valgte ofte å fordele likt uavhengig av meritter, mens eldre barn heller fordelte mer til de de mente fortjente det.

- Denne forskningen er særdeles interessant. Ungdommen og ungdommens edruskap til økonomi er større nå enn tidligere, og de trenger det fordi dagens unge blir en økonomisk aktører mye tidligere enn før, sier Jensen.

Enkelt bankbytte har også vært en kjepphest for Forbrukerrådet, og Jensen er ennå ikke fornøyd med tingenes tilstand.

- I dag opplever ikke bankkundene det som enkelt å bytte bank, og Forbrukerrådet ønsker seg at det skal være like sømløst å bytte bank som det er å bytte strømleverandør, sier han.

I lørdagens utgave skriver DN på lederplass at Jensen er på ville veier.
Les lederen her (krever innlogging): Forbrukerrådet og 12-åringen dnPlus

 

Les mer om debatten om rentepruting:

  - Du pruter ikke med Bjørn Kjos

- Bankene får gode marginer på bevisstløse kunder  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.