Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
- En prosent for høyt forvaltningsgebyr på valgt produkt, kan gi mange prosent lavere pensjon når du når pensjonsalder, sier administrerende direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix
- En prosent for høyt forvaltningsgebyr på valgt produkt, kan gi mange prosent lavere pensjon når du når pensjonsalder, sier administrerende direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix les mer

Økonomi

Skal bli lettere å få "best mulig" pensjon

- Et feil valg i dag, kan gi stor reduksjon i din pensjon mange år frem i tid, sier Randi Flesland i Forbrukerrådet.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Feil valg kan gi store kutt i pensjonen din. Ny tjeneste hjelper deg å styre unna pensjonssmellen.

Snart skal det bli lettere å sammenlikne egenskapene ved de ulike pensjonsproduktene. Da blir det lettere å gjøre informerte valg.

I statsbudsjettet som ble lagt frem onsdag bevilget regjeringen ekstra midler for å utvikle Finansportalen. En av de planlagte nyvinningene er en nøytral nettside om pensjonsprodukter.

- Med stadig flere på innskuddspensjon, og med aksjebaserte fripoliser, er en pensjonsportal helt nødvendig for at kunden ikke skal «drukne» i leverandørenes salgspropaganda, sier daglig leder Agnes Bergo i Pengedoktoren.

For noen år siden utarbeidet den uavhengige rådgiveren en analyse for Forbrukerrådet, som konkluderte med at nytteverdien en pensjonsportal vil være stor.

- Kan gi stor reduksjon i din pensjon

- Nå når stadig flere selv må ta ansvar for sin pensjon,  innskuddsbasert pensjon kontra ytelsesbasert, er det å gjøre riktig valg av pensjonsprodukter utrolig viktig, sier administrerende direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet.

- Et feil valg i dag, kan gi stor reduksjon i din pensjon mange år frem i tid. Dette skyldes det lange tidsspennet pensjonen innbetales inn over. En prosent for høyt forvaltningsgebyr, kan gi mange prosent lavere pensjon når du når pensjonsalder, sier Randi Flesland.

- Kan bety veldig mye for folks pensjonsinntekt

Daglig leder og redaktør Elisabeth Realfsen i Forbrukerportalen sier de nå for alvor kan sette igang med utviklingen av en tjeneste som kan hjelpe forbrukerne med å finne best mulig pensjonsprodukter, og som også kan anspore forbrukerne til å flytte pensjonssparingen sin.

- Det første som peker seg ut er produkter som i dag i prinsippet kan flyttes og kan bety veldig mye for folks pensjonsinntekt, men som mange ikke er klar over kan flyttes, sier Realfsen, og mener det kan være naturlig å begynne med kalkulatorverktøy for fripoliser med- og uten investeringsvalg og pensjonskapitalbevis.

  • Fripolise: Slutter du i jobb der du har opptjent ytelsesbasert pensjon, får du med deg en fripolise.
  • Pensjonskapitalbevis: Hvis du slutter i en jobb hvor du har opptjent innskuddsbasert pensjon, får du med deg et pensjonskapitalbevis.

- Vi skiller mellom hva som faktisk er pensjonsprodukter, der du ikke står fritt til å velge uttakstidspunkt, og andre produkter som også markedsføres som pensjonsparing, men som egentlig ikke er det, fordi du står fritt til å bestemme uttakstidspunktet selv, for eksempel aksjefond, sier Realfsen.

1. september ble det åpnet for aksjebaserte fripoliser. Det betyr at vi kan bestemme at pengene i en fripolise skal plasseres i aksjer.

- Selv om dette kan være gunstig for noen kunder, er det ingen tvil om at det er særdeles gunstig for alle forsikringsselskapene.

- Det er betenkelig å basere så viktige avgjørelser på råd fra en bransje som har store økonomiske interesser i at rådene blir fulgt, sier Bergo.

- Unødvendig

Finans Norge mener hele nysatsingen er overflødig.

- Det er viktig med god og nøytral prisinformasjon for at forbrukerne skal kunne orientere seg godt i markedet. På pensjonsområdet foreligger dette allerede gjennom avkastningsportalen på Norsk Pensjon sine nettsider. Den er samordnet med NAV, slik at samlede pensjonsrettigheter fremkommer, direktør for kommunikasjon og samfunn Jan Erik Fåne i Finans Norge.

I tillegg til en oversikt over tilbydere i innskuddspensjonsmarkedet gir norskpensjon.no også mulighet til å sammenligne historisk avkastning på profiler der bedriftene har sine innskuddspensjonsordninger plassert.

- Vi mener dette er et bedre tilbud, og at det er unødvendig å bruke ressurser på å bygge opp parallelle portaler, sier Fåne.

- Vi planlegger ikke å skape en parallell løsning til Norsk Pensjon. Vi planlegger å utvikle en digital løsning til bruk før kjøp og ved bytte  av pensjonsprodukter, i første omgang for de produktene der forbrukeren står «alene» som forbruker i sine vurderinger og valg, sier Realfsen.

 

Les også:
Slik påvirker statsbudsjettet din økonomi

Prioriterte pensjonssparing for å sykle

Derfor er boligen den perfekte pensjonssparingen

 

Privat Pensjon Økonomi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.