Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Airbnb-bruker Katrine Nicolaysen leier ut leiligheten i Vika gjennom utleietjenesten Airbnb. Hun visste ikke at forsikringsselskapet måtte ha beskjed om Airbnb-utleie. Foto: Øyvind Elvsborg
Airbnb-bruker Katrine Nicolaysen leier ut leiligheten i Vika gjennom utleietjenesten Airbnb. Hun visste ikke at forsikringsselskapet måtte ha beskjed om Airbnb-utleie. Foto: Øyvind Elvsborg les mer

Forsikring

Dekker ikke Airbnb-tyveri

Innboforsikringen din dekker trolig ikke tyveri hvis du leier ut bolig gjennom tjenesten Airbnb uten å gi beskjed til forsikringsselskapet. Heller ikke Airbnb kan hjelpe deg.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Airbnb

En nettbasert markedsplass der privatpersoner kan leie ut hele eller deler av eget hjem.

Over en million verter fra nesten 200 land. 3000 i Norge.

Vertene legger ut bilde av boligen, samt praktiske opplysninger og bilde av seg selv.

En kalender viser når og hvor stort areal som er tilgjengelig.

Verter og gjester kan verifisere id på ulike måter; ved å koble profilen til sosiale medier eller skanne offisiell id.

Meldingssystemet gjør at du og verten kan bli kjent. Det er ikke mulig å utveksle epost eller telefonnummer før reservasjon.

Gjesten betaler for oppholdet når den reserverer. Verten får pengene 24 timer etter at gjesten har sjekket inn.

Airbnb tar et gebyr på tre prosent per bestilling.

Hvor mye penger man får tilbake ved avbestilling, beror på vertens avbestillingsregler.

Vert og gjest kan skrive en anmeldelse av hverandre i etterkant.

Airbnb ventes omsette for 900 millioner dollar i 2015, og ha en årlig veksttakt på 90 prosent. Det skal gi en omsetning på 10 milliarder dollar i 2020, ifølge Wall Street Journal.

Vis mer
– Jeg har trodd at tyveri er innlemmet i vertsgarantien til Airbnb, og at jeg har vært mer dekket enn jeg tydeligvis er, sier Airbnb-bruker Katrine Nicolaysen.

Hun eier for øyeblikket to leiligheter. Airbnb-utleie finansierer bolig nummer to i Vika, mens hun venter på å få solgt den. Over 3000 nordmenn tilbyr fremmede over hele verden kort- eller langtidsleie i sine private boliger gjennom utleietjenesten Airbnb. 1800 av dem i Oslo.

Men ikke ta for gitt at forsikringsselskapet tar regningen hvis noe går galt. I prinsippet gjelder innboforsikringen for alle som har gjester boende hos seg, men det er noen fallgruver når det gjelder utleie. Airbnbs vertsgaranti erstatter heller ikke vanlig innboforsikring, det står klart og tydelig på hjemmesidene. Garantien hjelper deg heller ikke ved tyveri, bekrefter Airbnb. Kun skader ved tyveri og andre forhold dekkes.

– Vertsgarantien gir beskyttelse for opp til 5,3 millioner kroner på vertens eiendom i sjeldne tilfeller av skader påført av gjesten, sier Airbnb-landssjef for Norden Even Heggernes.

Gi beskjed om utleie

DN har vært i kontakt med Gjensidige, Tryg, If, Storebrand, DNB og Sparebank 1. Det er variasjoner mellom selskapene og hva de dekker, men dette kan de fleste forsikringsselskapene enes om:

Dette må du tenke på ved Airbnb-utleie

Sikkerhet: Hver bestilling på Airbnb er beskyttet av Airbnbs vertsgaranti. Det betyr at eiendommen til verten er dekket for tap eller skader som følge av tyveri eller hærverk forårsaket av en Airbnb-gjest med opp til 1.000.000 dollar.

Vertsgarantiprogrammet til Airbnb er ikke en forsikring og erstatter ikke innbo- eller utleieforsikring.

Vertsgarantiprogrammet dekker ikke kontanter og verdipapirer, samleobjekter, sjeldne kunstverk, smykker, kjæledyr eller personlig erstatningsansvar. Du kan også tegne en forsikring gjennom Airbnb. Dersom innboforsikringen din skal gjelde ved utleie, må dette inn i forsikringsavtalen.

Skatteregler: Det er viktig å være oppmerksom på de norske skattereglene når man leier ut hele eller deler av boligen sin. Leier du ut en del av boligen din som representerer mindre enn 50 prosent av utleieverdien for hele boligen, er inntekten helt skattefri. Leier du ut mer enn halvparten av boligen, men for under 20.000 kroner i året, er det også skattefritt. Leier du ut for over 20.000 kroner i året må du imidlertid skatte 28 prosent av leieinntekten. Hvis utleien er skattepliktig, må du fylle ut et utleieskjema. Vit at du kan trekke fra utgifter du har til renhold, annonsering mm.

Sett riktig pris: Å prise objektet riktig er viktig. Se hva andre i samme område og med samme standard leier ut sine rom eller boliger for, og legg deg på samme prisnivå.

Informer og sett grenser: Sett klare rammer og informer gjesten din om disse. Informer også gjesten på ærlig vis om standard og andre forhold med boligen, så slipper du at noen har uinnfridde forventninger.

Betaling: Sørg alltid for å motta betaling fra gjesten på forhånd.

Kilde: Airbnb og Nordea

Vis mer
Kunder som driver utleie via tjenesten må gi beskjed om utleieforholdet til forsikringsselskapet slik at forholdet kan bli en del av forsikringskontrakten. Dette gjelder alle utleieforhold og kan føre til noe høyere forsikringspremie. Normalt rundt 400–600 kroner, får DN opplyst.

– Dersom en person leier ut hele leiligheten gjennom Airbnb, og ikke samtidig bor der selv, må forsikringstager ha innboforsikring med vilkår for utleie. Leier en forsikringstager bare ut et rom, og bor i leiligheten selv, gjelder innboforsikringen med vanlige vilkår, sier Lars Marthinsen, produktsjef for bygning og løsøre i Sparebank 1 Forsikring.

Les også: Airbnb-ansatte kan håve inn flere titalls millioner

Felles for forsikringsselskapene DN har vært i kontakt med er at de dekker de fleste skader påført av leietager, dersom du har meldt fra om at du driver utleie. Konsekvensen av å ikke melde fra om utleie varierer mellom selskapene. Normalt dekker ikke innboforsikringen hverken tyveri, slitasjeskader eller hærverk påført av leietageren. I noen tilfeller heller ikke brann- og vannskader.

– Vi dekker det meste, men ikke hvis leietagerne stjeler fra boligen, sier Christian Haraldsen, informasjonssjef i Gjensidige.

Dette ser ut til å gjelde for vanlig innboforsikring hos de fleste norske forsikringsselskaper.

De presiserer at du har et ansvar som forsikringstager, for eksempel for å ikke la verdigjenstander ligge tilgjengelig i huset ved utleie.

Få tilfeller – liten beskyttelse

Det er registrert få – kanskje ingen – forsikringskrav etter Airbnb-utleie i Norge. Få tilfeller kan også være en årsak til at få beskytter seg, mener Vidar Korsberg Dalsbø, kommunikasjonsrådgiver i DNB.

– Det kan helt klart være en årsak, og nye produkter eller tjenester gjør at det kan oppstå usikkerhet eller gråsoner og skadesituasjoner der det er behov for at det etableres en bransjestandard for hvordan slike saker håndteres, sier han og kommer med noen råd til Airbnb-utleiere.

Airbnb-bruker Katrine Nicolaysen er usikker på om hun nå skal forsikre boligen også for utleie.

– Jeg skal selge den, og har ikke noe særlig verdisaker der. Det viktigste er at leiligheten ikke blir utsatt for hærverk, derfor er jeg i overkant kresen på hvilke gjester jeg godtar, sier hun.

Dårlig råd og tre luftmadrasser har endret reisebransjen og gjort gründerne av Airbnb til noen av verdens yngste milliardærer.

Les om Airbnb i Magasinet: Romraketten.

Andre populære saker på DN.no:

Les hele avisen

Privat Airbnb Forsikring
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.