Doro er ute med en ny smarttelefon. Produsentene har rettet opp feilene og manglene vi fant på forgjengeren.
Doro er ute med en ny smarttelefon. Produsentene har rettet opp feilene og manglene vi fant på forgjengeren.
Doro er en nisjeleverandør av produkter for brukere med særskilte tilpasningsbehov. Deres mål er å lage produkter som er ekstra enkle å bruke og som åpner teknologidøren for brukere som ellers ikke vil eller tør ta i bruk ny teknologi.

Deres første smarttelefon, Doro Liberto 810, var kom elendig ut av vår test, og jeg kalte den en «hån mot målgruppen». Nå er Doro ute med en ny smarttelefon som heldigvis retter alle feilene ved forgjengeren.

Design

Doro Liberto 820 er en enkel telefon, også i designen. Fronten domineres av skjermen som måler 4,7 tommer diagonalt. I tillegg finner man tre store og tydelige trykknapper rett under skjermen.

Tilgang til hodetelefonplugg og ladeplugg er enkelt plassert på toppen av telefonen og volum- og av/på-knapp stikker ut på den ene siden så de er lett å finne.

Dette er ikke den mest spennende telefonen rent estetisk, men den føles solid og ligger godt i hånden. Skjermen har bra lysstyrke, men ikke imponerende skarphet, noe som antakelig er nødvendig for å holde prisen nede.

Brukeropplevelse

Doro tar godt vare på brukerne fra første stund. Man får en grei innføring i telefonens betjening og startskjerm når man starter opp første gang. Man kan sette opp telefonen i «enkel» eller normal modus. I enkel modus er det færre, men større objekter på startskjermen.

Normal modus er likevel en del enklere og med mer synlige elementer enn andre smarttelefoner.

Liberto 820 kan brukes til alle oppgaver vi prøvde den mot. E-post, internett, kalender og sosiale medier fungerer bra og mange av appene er tilrettelagt for enklere bruk, så brukere i målgruppen stort sett ordner opp selv.

En liten skuffelse er at kameraet på telefonen er middelmådig. Det er enkelt å bruke, men med mindre man har veldig gode lysforhold kommer bildekvaliteten til kort.

Trygghetsfunksjoner

Sentralt for denne telefonen er assistanse- og trygghetsfunksjonene som er bygget inn.

På baksiden finnes en stor knapp, som når den holdes inne sender av gårde en forhåndsdefinert tekstmelding til utvalgte mottakere.

Man kan også invitere andre til å utføre fjernhjelp via appen My Doro Manager. Da kan kontakter man har invitert til å være hjelpere utføre oppgaver på Doro-telefonen fra sin egen telefon, selv om de er langt unna.

Dessverre fungerer ikke denne funksjonen på alle andre smarttelefoner, for eksempel Iphone.

Målgruppe

Doro sier selv at de har seniorbrukere som målgruppe. Jeg mener at de henvender seg til en enda snevrere nisje enn som så. Jeg vet ikke hvor Doro setter grensen for «seniorbruker», men jeg opplever eksempelvis at mange pensjonister ikke trenger en så tilpasset telefon som dette.

Iphone, for eksempel, er mer enn enkel nok for mange. Også andre produsenter, som Samsung, gjør mye for å lage tilpasningsdyktige telefoner som kan gjøres enkle å bruke.

I mine øyne passer Doro Liberto 820 som smarttelefon til brukere som trenger særskilte tilpasninger på grunn av nedsatt syn, hørsel eller finmotorikk eller brukere som trenger trygghetsfunksjonene, seniorer eller ei.

Telefonen passer også godt til brukere som helst ikke vil sette seg inn i ny teknologi, men som ønsker fordelene en smarttelefon kan by på som mobilbank og bildemeldinger.

Konklusjon

Doro Liberto 820 innfrir som en smarttelefon som kan gjøre alt hva andre smarttelefoner kan, men satt opp på en enklere måte.

Den passer godt til brukere med tilpasningsbehov, uansett alder, eller til de som er veldig opptatte av at bruken skal være enkel.

Man finner flere telefoner i markedet med bedre spesifikasjoner til samme pris, og mange av disse kan gjøres enkle å bruke. Men ofte krever disse at man har tilgang til en hjelper som kan gjøre disse tilpasningene.

Les hele avisen

Andre populære saker på DN.no:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.