For første gang må alle studenter som fikk utdanningsstipend fra Lånekassen i 2014, dokumentere at de var borteboere.

– Å jukse til seg stipend kan få alvorlige konsekvenser, sier administrerende direktør i Lånekassen.

Bare studenter som bor borte fra foreldrene sine, og som ikke bor så nære at de kunne bodd hjemme, får utdanningsstipend. Tidligere har Lånekassen bare gjort stikkprøvekontroller hvor rundt tusen studenter har blitt plukket ut. Dette er første gang alle 50.000 studentene som i fjor fikk utdanningsstipend må sende inn en kopi av leiekontrakten eller en bekreftelse som viser at de eier leiligheten de bor i.

– De tidligere kontrollene våre har vist at noen oppgir at de er borteboere uten å være det. Vi får også inn tips om studenter som jukser med dette, forteller administrerende direktør Marianne Andreassen i Lånekassen.

Kan bli politianmeldt

Siden studenter ikke plikter å melde flytting til folkeregisteret er ordningen derfor basert på tillit. Men å oppgi til Lånekassen at man er borteboer uten å være det kan få store konsekvenser for den enkelte student.

– Å jukse til seg stipend man ikke har rett til er alvorlig misbruk av samfunnets velferdsgoder. Studentene kan i de alvorligste tilfellene miste retten til utdanningsstøtte for alltid, og dermed ikke få gjennomført den utdanningen de hadde planlagt. Dokumentfalsk, eller forsøk på dokumentfalsk, vil bli politianmeldt, sier Andreassen.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Kun 30 prosent fullfører på tiden

 
Ville imponere foreldrene – møtte veggen