Forbrukerrådet mener eiendomsmeglerne skor seg på korte akseptfrister, og at objektene snus i døren så raskt som mulig.

- En myte

Administrerende direktør Christian V. Dreyer i bransjeforeningen Eiendom Norge mener imidlertid det er en myte at eiendomsmeglerne tjener mer penger på korte budfrister.

- Defintivt ikke. En dag fra eller til har ingen betydning i så måte. Det viktigste for oss er trygghet for boligkjøperne og selgerne. Men det er absolutt grunn til å stille spørsmål ved hva vi kan gjøre for å skape større trygghet ved bolighandel, sier Dreyer.

Han viser til at det var praktiske årsaker til at meglerne jobbet for å få ned akseptfristen fra 24 timer til klokken 12 dagen etter visning, som er dagens praksis.

- Det var fryktelig upraktisk. Ikke bare for meglerne, for det var helt normalt en periode å kjøre budrunder som startet i firetiden og varte til syv-åtte om kvelden, midt i leggetid for unger for alle som var involvert i budrunden og vi fikk ikke sjekket finansiering. Det var argumentasjonen. Ikke for at vi skulle ha kortere frister, sier Dreyer.

Kupper budrunder

Både Eiendom Norge og eiendomsmeglernes interesseorganisasjon frykter lengre akseptfrister vil gi mer kupping av budrunder ettersom eiendomsmeglerne ifølge loven ikke kan formidle bud med kortere frist enn klokken 12 dagen etter visning.

Kjøperne og selgerne er imidlertid ikke bundet av denne loven, slik at kjøper kan kontakte selger direkte.

- I et normalmarked er ikke dette noe problem, men i et marked der objektene går veldig raskt unna, så er det veldig kamp om objektene. Vi ser at forbrukerne i for stor grad prøver å omgå de reglene som meglerne er bundet av, sier Christian V. Dreyer.

Han mener slike tidsfrister i så tilfelle bør nedfelles i avhendingsloven som allle parter i boligtransaksjonen vil være bundet av.

- Det er ryddigere og bedre på alle mulige måter å få dette regulert i avhendingsloven, mener Dreyer.

Les også:
Mener eiendomsmeglere tjener på tidsnød
Nær halvparten har opplevd problemer ved boligkjøp  
Frykt for bolignedtur (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.