- Boligprisene i Stavanger og Sandnes er blant landets høyeste. Samtidig er det ingen tvil om at vi som region er sterkt rammet av nedskjæringer i oljeindustrien og at ringvirkninger av dette for tiden merkes i de fleste bransjer, også i boligmarkedet, sier eiendomsmegler Kurt Frafjord i Krogsveen avdeling Stavanger til DN.

I det ferske Boligmeteret fra Eiendomsmegler 1 kommer det frem at det er i Stavanger og Sandnes folk forventer å bruke mest penger på sitt neste boligkjøp. I gjennomsnitt venter folk å bruke 5,5 millioner kroner på sin neste bolig i dette området.

Eiendomsmegler i Krogsveen Stavanger og leder for Krogsveen Rogaland Kurt Frafjord.
Eiendomsmegler i Krogsveen Stavanger og leder for Krogsveen Rogaland Kurt Frafjord. (Foto: Krogsveen.)
Imidlertid er det også i Stavanger og Sandnes flest i Norge venter prisfall på boliger.

- At vi utover høsten sannsynligvis får en negativ priskorreksjon ligger i kortene. Det har hele første halvår vært et stort utbud av boliger og en del boliger har blitt stående usolgt og må dermed ned i pris for å få solgt til høsten, sier Frafjord.

Fremtidsro

Imidlertid er det, ifølge ham, få lokalt som forventer en dramatisk nedgang i boligprisene.

- Oljebransjen har definitivt ikke lagt ned, eksisterende felt skal både «serves» og bemannes, samtidig er det nå historisk lave renter som vil være med å bidra positivt for den enkeltes privatøkonomi og evne til å «bo». Det kommende oljefeltet Johan Sverdrup gjør også at det høy fremtidstro i regionen, ringvirkningene av dette vil vi nok ikke se kommende år, men feltets ringvirkninger kommer innen relativt kort tid til å være med stimulere til fortsatt høye boligpriser i regionen, sier Frafjord.

Samme marked

Han peker på at boligmarkedet i Stavanger er noe avventende, som følge av at det er rettet så stor oppmerksomhet mot lav oljepris og nedbemanning i oljebransjen.

- Resultatet av dette er at folk gjerne utsetter ting en ikke nødvendigvis må gjøre umiddelbart. De som skal selge leiligheten og kjøpe rekkehus avventer, dette forplanter seg selvfølgelig videre oppover i boligmarkedet. Nå er det nå slik at dersom et behov/ønske er der vil det ikke forsvinne. Erfaringsmessig vil en da før eller siden handle dersom en har mulighet. De fleste skjønner nok også at dersom en kjøper og selger i samme marked er jo ting ganske udramatisk, understreker Frafjord.

Kjøpesterkt

I tillegg påpeker han at det absolutt er et kjøpesterkt marked i Stavanger og Sandnes, til tross for oljebremsen.

Administrerende direktør Odd Nymark i EiendomsMegler 1.
Administrerende direktør Odd Nymark i EiendomsMegler 1. (Foto: Anniken C. Mohr)
Dette får Frafjord medhold i av administrerende direktør Odd Nymark i Eiendomsmegler 1.

- Boligprisene er generelt høye i Stavanger og Stavanger er et kjøpesterkt marked, sier han.

Nymark peker på at betalingsevnen kan være høy, selv om prisene faller. Og selv om boligprisene faller er boligene i dette området fortsatt dyre.

- Det er en gjennomsnittlig høy pris i Stavanger-området. Den store andelen dyre boliger i området drar opp prisen, understreker Nymark. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Nå vil elbilene ta av også som firmabil

Disse Oslo-boligene falt i pris i juni

Rekordhøy økning i BSU

Se DNTV:  Statsministeren har gamblet med Hellas´ fremtid

Statsministeren har gamblet med Hellas´ fremtid
Statsministeren har gamblet med Hellas´ fremtid
01:13
Publisert: