- Den gikk 810.000 kroner over takst. På visning var den ene trappen ned helt full av folk. Det var helt kaos. Markedet tar ikke pause, men meglerne tar seg ferie. Det er lite objekter, men fortsatt mange kjøpere, sier eiendomsmegler Ansh Chattree i DNB Eiendom Rodeløkka.

Tirsdag solgte han, sammen med sin kollega Ali Aftab Inayat, en 64 kvadratmeter stor leilighet i Finnmarkgata i Oslo til 3,51 millioner kroner.

Eiendomsmegler Ansh Chattree i DNB Eiendom Rodeløkka.
Eiendomsmegler Ansh Chattree i DNB Eiendom Rodeløkka. (Foto: DNB Eiendom.)
Prisantydningen var 2,7 millioner kroner. På forhånd hadde eiendomsannonsen på Finn.no 12.000 treff og 130 personer meldte seg som interessenter, opplyser megleren. (Se bildeserie av leiligheten nederst i saken.)

Høy aktivitet

Det ser med andre ord ikke ut til at boligmarkedet i Oslo tar seg sommerferie i år.

- Det er mye som tyder på at boligmarkedet vil fortsette å gå med relativt bra aktivitet gjennom sommeren. Spesielt i pressområdene hvor det er veldig mange som kjemper om de samme objektene, sier administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF).

- Det er et underskudd på boliger og styringsrenten er så lav som den er. En del av de som ikke fikk tilslag i mai og juni, vil forsøke seg gjennom sommeren, mener han.

Administrerende direktør Carl O. Geving i Eiendomsmeglerforbundet.
Administrerende direktør Carl O. Geving i Eiendomsmeglerforbundet. (Foto: Fredrik Bjerknes)
Ifølge Geving kan det være noen som tenker at sommeren er en roligere periode i boligmarkedet, og at det dermed er færre å konkurrere med.

- Sommeren vil vise, men jeg ser ikke bort i fra at det blir høy aktivitet i år. Vanligvis er juli en litt roligere måned, før det bygger seg opp igjen i august, sier Geving.

Få boliger til salgs

Eiendomsmegler Chattree forteller at han anbefalte selgeren å legge ut boligen for salg i juli.

- Det er mange meglere som tar seg ferie rundt dette tidspunktet. Alle prisrekordene mine har kommet i juli måned. Historisk sett kommer det rapporter om at boligprisene går ned i juli. Grunnen til det er at det er mange boliger som henger igjen fra andre måneder og blir formidlet i juli. Men de som blir lansert første gang i juli, går som regel svimlende over takst, sier han.

- Årsaken til at denne gikk så mye over takst er ikke fordi den ble lagt ut til en høy pris, men rett og slett fordi det er lite boliger ute i dette segmentet, legger Chattree til.

Tidligere tirsdag skrev DN om Forbrukerombud Gry Nergård som anklager Privatmegleren Prestige for ulovlig bruk av lokkerpriser.

Les saken her: - Dette er et klart eksempel på ulovlig lokkepris

- Takstmannen satt taksten til 2,7 millioner. Jeg føler det er uprofesjonelt å legge ut boligen til en pris som er høyere enn takst, og selger var komfortabel med 2,7. Det er det det handler om: at man skal legge ut boligen til en pris selger er villig til å selge for. Vi skjønte tidlig at vi mest sannsynlig kom til å få litt mer. Men selger hadde vært villig til å akseptere 2,7, sier Chattree.

Grunn til bekymring

Fredag la Eiendom Norge frem bruktboligstatistikken for juni. Tallene viste en overraskende vekst i prisene på boliger. Flere økonomer mente at de nå kunne se tegn til en boble i dagens boligmarked.

- Det som kjennetegner en boble er at man ikke ser den før den sprekker, sier administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF).

Ifølge ham er det imidlertid grunn til å være bekymret for de høye boligprisene.

- Det er klart at vi er bekymret for forholdet mellom boligpriser og formidlingspriser, og samsvaret mellom inntektsutvikling og gjeldsutvikling. Det er ikke tvil om at særlige yngre mennesker i landet har en veldig gjeldsbelastning. Lønnsveksten flater ut, mens gjeldsveksten fortsetter oppover.Det tyder på at folk tar høyde for at rentene kommer til å være lave i mange år - det har vi ingen garanti for, understreker Geving.

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Nå koster det ni kroner for en euro

- Spesielt at dette dreier seg om bare én bransje

Frp-topp krever kutt i oljeskatten

Se DNTV: Slik lokker de unge til å spare

Slik lokker de unge til å spare
- Skal du kjøpe bolig i Oslo, bør du starte sparingen nå, er rådet Nordea gir til 18-åringer.
01:47
Publisert: