Sommerferien nærmer seg faretruende sin avsluttende fase, og har du planer om en siste solfylt uke i Syden før skolen begynner, kan du allerede være for sent ute.

- Det er veldig, veldig få seter igjen. Frem til 8. august er det nesten bare strøplasser for dem som vil være borte en uke, sier administrerende direktør Christian Grønli i Ving til DN.

Kan du ta to uker, er det noen flere muligheter, legger han til.

Administrerende direktør Christian Grønli i Ving.
Administrerende direktør Christian Grønli i Ving. (Foto: Elin Høyland)

Han er overbevist om at den våte sommeren i landet har gitt nordmenn reisefeber.

For resten av sommersesongen, som i Ving varer frem til 30.september, har han nå omkring 12.000 færre ledige seter sammenlignet med samme tid i fjor.

Presser prisen opp

Grønli opplyser at mengden rapporterte seter i år har vært vesentlig mindre. Og de som har blitt solgt, har blitt solgt til høyere pris enn i fjor sommer.

- I fjor kunne man i julimåned kjøpe reiser for godt under 2000 kroner. Det har vært helt, helt unntaksvis denne sommeren. Nå skal det godt gjøres å finne en ukesreise før skolen begynner igjen til under 3000 kroner for fly og uspesifisert bosted, sier han.

Vil du velge på øverste hylle, må du ut med «vesentlig» mer, understreker han.

Den første ukesturen Ving nå har ledig, er førstkommende mandag til Hellas, opplyser direktøren. Også den har blitt dyrere:

- I fjor kunne du kjøpe en tilsvarende reise for i underkant av 3000 kroner. Nå må du betale minst 5000 kroner, sier Grønli.

Booker vinterferie nå

I sommer har Ving kun opplevd et lite opphold i bookingen av sydenturer i forbindelse med gjeldssituasjonen i Hellas. Denne varte imidlertid ikke lenge.

- Når situasjonen så ut til å løse seg, var det ikke noe stopp i bestillingene på noen måte - det bare fortsatte. Det har bidratt til at flyene går fullere enn noengang, og at prisene har vært vesentlig høyere enn på samme tid i fjor.

Den kalde og grå sommeren har bidratt til at mange nordmenn nå også vil sikre seg en ekstra sommeruke i vinter.

- Salget for kommende vinter er bedre enn i fjor, bekrefter Grønli.

Utsolgt

Kommunikasjonsrådgiver Beatriz Rivera i reiseoperatøren Apollo opplyser at også denne operatøren er godt booket utover høsten.

- Det er lite som betyr mer enn sol om sommeren for nordmenn. Så vi har hatt en god sommer og er 99 prosent utsolgt, opplyser hun til DN.

Salget av resteplasser til varmere strøk har gått godt gjennom hele sommeren. Og fortsatt har ikke nordmenn fått nok, ifølge Apollo.

- Folk har fortsatt lyst på ferie, det er stor pågang. Nå er det imiderltid ikke så mange plasser igjen, sier Rivera.

- Er det folk som ikke får dratt fordi det er utsolgt?

- Neida, de skal komme seg på ferie. Men hvis du vil på et bestemt hotell eller destinasjon, kan det fort være fullt.

Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian melder også om mange fulle fly i sommer. 

- Men det er fortsatt mulig for dem som drømmer om sol og varme å finne en reise til en god pris hvis man er villig til å tenke litt alternativt når det gjelder avreisetidspunkt, sier han.

- Attraktivt å reise

I neste uke legger flyselskapet SAS frem sine trafikktall for sommeren.

Informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS bekrefter imidlertid allerede nå at det har vært god rift om plassene til Syd-Europa, spesielt til de spanske destinasjonene.

- Men også europeiske storbyer har hatt et godt salg, sier han til DN.

Johansen har inntrykk av at nordmenn synes det er attraktivt å reise, og flyselskapet vil blant annet innføre daglige flyavganger til storbyen New York i USA fra høsten.

- Vi har opplevd at flyene har vært smekkfulle - fra hele landet, bekrefter Johansen.

Også han ser at nordmenn nå ønsker å forlenge sommeren også etter at skolen er begynt.

- Er det mulig å booke seg en reise før skolestart da?

- Jada, er du fleksibel på både destinasjon og tidspunkt er det plasser igjen. Men skal du sikre deg de tidligste billettene må du være tidlig ute.

 

Les også: DN legger ned viralsatsing

- Mangelen på studentboliger fyrer opp boligmarkedet

Nå treffer oljesmellen bredere

 

Se også:

Slik blir styrketreningen mer spennende:

00:00
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.