Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger

Mobil og nettbrett kan skade kroppen – barn mest utsatt

Forsker Heidi Haavik er bekymret for at barn som henger for mye med hodet kan få store muskel- og skjelettplager som voksne. Her passer hun på to nevøer på hytta utenfor Sandefjord.
Foto: Ida von Hanno Bast
Forsker Heidi Haavik er bekymret for at barn som henger for mye med hodet kan få store muskel- og skjelettplager som voksne. Her passer hun på to nevøer på hytta utenfor Sandefjord. Foto: Ida von Hanno Bast les mer

Teknologi

– Svært skadelig for skjelettet, men også hjernen

Barn kan få muskelskader av mobilbruk som følger dem resten av livet, advarer forsker.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

– Svært mange, spesielt barn og unge, har en fremoverlent, lutende kroppsholdning når de ser på mobilen, og dette er svært skadelig for skjelettet, men også hjernen, sier Heidi Haavik, kiropraktor med doktorgrad i nevrofysiologi.

Dagens Næringsliv skriver i onsdagens utgave om blogger Anette Antonsen (29) som forsøker å trene opp en skjev skulder etter overdreven Snapchat-filming med mobilen:

– Jeg er antakelig den første i Norge med "snapskulder"  (DN+)

Forskere ser en rekke plager som oppstår på grunn av all skjermtiden, deriblant store nevrologiske og psykologiske forstyrrelser.

I en undersøkelse utført av British Chiropractic Association i 2013 hadde 40 prosent av barn mellom 11 og 16 år opplevd smerter i nakke eller rygg som følge av bruk av pc, mobil eller nettbrett.

Sitter i ryggraden

Heidi Haavik er utdannet kiropraktor og har doktorgrad i nevrofysiologi. Hun sitter også i styret for World Federation of Chiropractic’s Research.

– Barns kropper er spesielt utsatt for slike plager. Foreldrene må ta ansvar tidlig, ellers kan skadene følge barna resten av livet, sier hun.

Haavik anbefaler at barna ligger på magen når de bruker mobil og nettbrett, eller aller helst setter nettbrettet i en holder på bordet foran seg slik at de kan sitte og se rett frem på skjermen. På et barn veier hodet mer i forhold til hva muskulaturen tåler enn på en voksen. I tillegg skjønner ikke barn så lett at de må rette på seg når de får vondt.

I den britiske undersøkelsen var det bare 15 prosent av foreldrene som hadde lagt merke til at barna hadde feil kroppsholdning.

– Ikke overse barn med nakkesmerter. Det kan gå ut over utviklingen av balanse, hodebevegelser, øyemotorikk og evnen til å lære seg å lese, sier Haavik.

I abonnementsversjonen av denne artikkelen får du rådene om hvordan du og familien unngår belastningsskader:

Slik unngår du mobilplagene (DN+)

Heidi Haavik er fra Vikersund og driver eget forskningssenter i New Zealand, dit hun flyttet som student. Haavik har de siste 15 årene vunnet flere forskningspriser og er involvert i forskning ved en rekke universiteter i New Zealand, Australia, Canada, Europa og Norden.

Venner seg til smerter

Hodet vårt, som veier tre til fire kilo, er laget for å balansere på toppen av ryggraden og kikke rett frem. Luter man fremover, henger hele hodets vekt i muskler og sener festet i nakken. Ved kontinuerlig belastning oppstår skader i muskler og skjelett. Dette kan føre til to varige problemstillinger, ifølge Haavik:

– Det første er at man kan få smerter, og ifølge nyere forskning er smerte ofte en lært tilstand. Det vil si at kroppen venner seg til en tilværelse med smerter og gjør ingenting for å motarbeide tilstanden, slik at barn med dårlig kroppsholdning kan bli til voksne med kroniske smerter, sier Haavik.

Humør og pust påvirkes

Den andre problemstillingen sitter i sentralnervesystemet.

– Kroniske muskelplager kan føre til usunn endring i ryggraden, som er hovedveien for kommunikasjon mellom kroppen og hjernen. Dersom impulsene fra kroppen tolkes feil av hjernen, fører dette til nedsatt balanse, finmotorikk og øye-hånd-koordinasjon. I tillegg påvirker det hos enkelte personer humøret, pusten og evnen til å håndtere stress, sier Haavik.

– Barn med smerter blir voksne med smerter.

Denne artikkelen er en del av et større oppslag om helse og mobilbruk i Dagens Næringsliv.

Les alt her:

Skulderskade av sosiale medier  (DN+)

- Ikke overse barn med nakkesmerter (DN+)

 

Privat Nettbrett Helse Mobil Teknologi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.

Dagens Næringsliv AS
Postadresse:
Postboks 1182 Sentrum
0107 Oslo
Besøksadresse:
Christian Krohgs gate 16
0186 Oslo

Har du forslag til forbedringer på DN.no?

Name:Dagens Næringsliv Description: Nyheter fra næringslivet. Norges ledende næringslivstjeneste. opengraph icon E-mail:dn.no@dn.no