Akkurat som astronautene som var fanget i det klaustrofobiske romskipet i science fiction-klassikeren «2001 – en romodyssé», får man nesten litt lyst til å si «Open the pod bay door, HAL,» ved synet av hotellrommet i Citizen M; et hotell som bringer standarden for trange New York-hotellrom til helt nye høyder. Citizen er en privateid nederlandsk kjede som åpnet sitt første hotell på Schiphol flyplass i 2008 og siden har åpnet hoteller i blant annet Amsterdam, Paris, London, Rotterdam, New York og Glasgow.

Dette er virkelig det nærmeste man kommer en romskipsopplevelse midt på travleste Manhattan.

For det er ikke lenger noe særlig rom å snakke om: Værelset på 14 kvadratmeter er nøyaktig like bredt som dobbeltsengen – og det er hele konseptet – omtrent som de fascinerende bildene av japanere som kan overnatte på selv de trangeste overnattingssteder. Her er det blitt spart på hver millimeter og noen av løsningene vil nok få selv Ikeas mest plasseffektive designere til å sperre opp øynene.

Selv om hotellet markedsfører seg med «rimelig luksus» som slagord, er det definitivt ingen luksus å spore her. Ved å skjære alt ned til beinet, har man tilstrebet å lage et billighotell som tilbyr nøyaktig det man er kommet dit for – overnatting og internett – uten noe særlig mer på rommet. Det er både dusj og bad i den trange tarmen av et rom og alt virker rent og nokså nytt.

Man har isteden satset på ekstra romslige fellesområder. Som en motsats til de trange rommene, er det nesten seks meter under taket i resepsjonsområdet som bugner av store, brede sofaer og utallige Bubble-lamper designet av George Nelson.

Referansene til Stanley Kubricks filmklassiker stopper ikke ved størrelsen på rommet; her er alt kritthvitt og litt retrofuturistisk akkurat som i filmen. Alt som finnes i et vanlig hotellrom finnes også her, om enn i mye mindre utgave – litt som i et dukkehus: Et supersmalt skrivebord, en supersmal vask, et supersmalt nattbord, et knøttlite kjøleskap og en bitte liten flatskjerm. Bagasjen må plasseres i en gigantskuff under den store sengen som utgjør nesten halve rommet. Det er ikke stort å se ut av vegg-til-veggvinduet langs sengen. Man kan isteden få et lite glimt av verden utenfor gjennom et lite nettbrett som er tilgjengelig for hotellkundene sammen med gratis internettilgang. Nettbrettet brukes også som fjernkontroll for å betjene rullegardiner, lys og airconditionanlegget.

Heldigvis finnes det en luftig og velinnredet lobby.
Heldigvis finnes det en luftig og velinnredet lobby. (Foto: Dagens Næringsliv)
Som arbeidsplass betraktet, er skrivebordet i dette rommet altfor lite. Sengen er til gjengjeld svært komfortabel og renholdet upåklagelig. Her er det ingen buksepresse, strykejern eller bellboys – og det er hotellet tydeligvis svært stolt av i egenomtalen.

Innsjekkingen må man gjøre selv i resepsjonen, men det er hjelp å få.

Der er det også en liten bar og en kaffebar med mat tilgjengelig hele døgnet. Mot ekstra betaling kan man innta buffetfrokost med et noe sparsommelig utvalg. Servicen er svært vennlig og imøtekommende. Lenger oppe i etasjene, er det et bitte lite treningsrom med tredemøller og en «rooftop bar». Har man først gått med på premissene som Citizen M tilbyr, er forholdet pris og kvalitet slett ikke verst, selv om man kanskje betaler litt for all designen. Tripadvisors brukere har gitt hotellet en 19. plass blant hotellene i Det store eplet.

Beliggenheten er optimal dersom teaterstrøket er målet med New York-besøket. Hotellet ligger like ved Times Square rett ved Broadway og 50ende gate – en beliggenhet mange – ikke minst newyorkere selv – kan ha et litt ambivalent forhold til fordi det er så nedsyltet i masseturisme. Herfra er det likevel enkel adgang til sentrale trafikknutepunkter og destinasjoner på Manhattan.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.