Den lange ventetiden for Silver pensjonsforsikring er slutt. Søknaden med bønn om slippe unna de strenge kapitalkravene i Solvens II fra nyttår ble sendt 2. juli.

I dag kom svaret.

- Det blir avslag. Vi må ta hensyn til kundenes fremtidige pensjoner, sier statsråd Sylvi Listhaug. Landbruksministeren overtok saken fra finansminister Siv Jensen 23. oktober, etter at Jensen erklærte seg inhabil, fordi hun er nær venninne med Gro Myking som sitter i Silvers styre.

Her er reaksjonen fra Silver: - Vi er skuffet

Ett år på å skaffe milliarder

For å mildne avslaget noe, gir Listhaug Silver ett år på å hente inn kapitalen de trenger for å innfri kravene. 

- Vi håper Silver bruker det året godt og jobber for å hente kapitalen som kan sikre at de faktisk kan betale ut forpliktelsene sine når kundene blir pensjonister, sier Listhaug.

Administrerende direktør Mikkel Berg i Silver har tidligere sagt at de ny kravene gjør at selskapet trenger mellom tre og fire milliarder kroner i ny kapital.

Hva skjer med de 20.000 kundene hvis Silver ikke klarer å skaffe nok kapital?

- Det må vi ta stilling til om ett år hvis de ikke klarer å finne en løsning, sier Listhaug.

Et forsikringsselskap kan ikke gå konkurs, men det kan blitt satt under offentlig administrasjon.  Det vil si at det oppnevnes et offentlig styre for selskapet. Styret kan enten forsøke å selge Silvers kunder til andre livselskaper eller så kan det opprettes et gjensidig selskap, det vil si at kundene går inn som eiere i selskapet.

Skjøvet kundene foran seg

Silvers kunder har vist seg veldig lojale til selskapet. Det er opprettet en facebook-gruppe og en forening av Silvers kunder.

- Jeg har fått noen mail fra dem, sier Listhaug.

Og legger til:

- I denne saken har vi sett at Silver på en måte har skjøvet kundene foran seg. Det man må være klar over er at hvis Silver skal drive videre uten mer kapital og gamble med kundene sine penger, så kan kundene komme i en situasjon når de blir pensjonister at selskapet ikke klarer å betale ut pensjonen, sier Listhaug.

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.