Onsdag denne uken sendte Forbrukerrådet prosessvarsel til DNB på vegne av kunder i aksjefondet DNB Norge. 137.000 kunder har krav på 750 millioner kroner i erstatning som følge av å ha betalt for høye honorarer i fondet i perioden 2005 til 2015, ifølge Forbrukerrådet.

Slappe og ukritiske

Professor Thore Johnsen ved NHH har tidligere uttalt seg sterkt og klart om bankenes salg av spareprodukter, men har liten lyst til å uttale seg konkret om denne saken. To av hans kolleger, professor Petter Bjerksund og førsteamanuensis Trond Døskeland, har gjort analysen som Forbrukerrådet har lagt til grunn for søksmålet mot DNB.

– Men jeg kan gjerne si noe generelt om norske sparere, sier Johnsen og fyrer løs:

– Enten norske sparere kjøper standardiserte fondsprodukter eller mer kompliserte strukturerte spareprodukter, er de generelt slappe og ukritiske. De har for stor tillit til at et høyt kostnadsnivå vil bli tjent inn gjennom en eventyrlig avkastning.

Bruker lenger tid på å kjøpe tv

Johnsen unnskylder sparerne et stykke på vei ved å si at de har hatt få valgmuligheter når det gjelder kjøp av fond.

– Det har tatt skandaløst lang tid før indeksfond kom på markedet i Norge. Det har først kommet de siste årene. Kundene har ikke etterspurt det heller, i motsetning til hva de gjør i Sverige, sier Johnsen. Indeksfond er fond som har samme aksjer som for eksempel Oslo Børs, og det er ingen forvaltere som "plukker" aksjer.

Han håper denne saken vil bidra til at sparerne blir mer oppmerksomme på kostnadsnivået i fondssparingen sin.

– Man er veldig opptatt av pris om man skal kjøpe en tv. Da sjekkes markedet i ukevis. Når det gjelder sparing, hopper man på det første og beste tilbudet, sier Johnsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

 

 

 

Les også på DN.no:

Rubelen fortsetter å rase

Halvparten mener hun er en god statsminister

VFF-sjef: Mesteparten av avkastningen skrelt bort

DN TV- Vin-maraton i Frankrike - eller Inka-trail-maraton i Peru? Bli med på Lise (30) sitt maratoneventyr

Lise (30) hadde ikke løpt noe særlig før hun løp maraton på sju kontinenter
Det har vært et eventyr, sier Lise Grønskar, som ved siden av nattevaktjobbing i Dagbladet og deltidsjobb som flyvertinne har brukt 2015 på å løpe i fjellene ved Machu Picchu, over is på Antarktis og gjennom vinbarer i Frankrike.
02:58
Publisert: