Som om ikke boligkjøpere som ser boligene forsvinne raskere fra markedet enn ferske brød fra bakeren er stresset nok, kan stressfaktoren bli enda høyere om tre uker.

Innen 8. september skal Finanstilsynet gi sin vurdering til Finansdepartementet av om fjorårets innstramminger i bankenes utlånspolitikk har virket.

Virker ikke

Boligprisveksten på nær ni prosent i Norge de siste 12 månedene tyder ikke på at de har det. I Oslo har prisveksten vært over 15 prosent i perioden. Det kommer på toppen av en allerede kraftig prisvekst de siste årene.

Seniorøkonom Øystein Børsum i Swedbank er ikke i tvil om at Finanstilsynet bør gi Finansdepartementet et krystallklart råd om å stramme inn på bankenes boliglånspolitikk - pronto.

- Da denne forskriften ble vedtatt var begrunnelsen at den skulle gjelde til gjeldsveksten og boligprisen hadde stabilisert seg. Det har ikke skjedd. Da tenker jeg at det er tid for å stramme inn på kredittpraksisen til bankene, sier Børsum.

Han skrev i et innlegg i DN torsdag at den eneste måten for å få bankene til å ta ansvar for å dempe gjeldsveksten er å gi de et strammere regelverk.

Les hele innlegget her: Innstramning, ikke rentekutt dnPlus (DN+)

- Bare i andre kvartal økte husholdningenes gjeld med hele 50 milliarder kroner- det høyeste på flere år, sier Børsum i innlegget.

Les også: Leilighetsprisene steg 123 prosent raskere enn eneboligprisene

Vil ha lavere "fartsgrense"

Det er bankenes såkalte "fartgrense" han vil til livs.  Fartsgrensen på ti prosent betyr at bankene kan la ti prosent av sine totale utlån hvert kvartal gis uten å ta hensyn til kravene om egenkapital på 15 prosent , tilleggssikkerhet og avdrag. Bankene har sagt at det er de unge og nyetablerte som nyter godt av den utlånskvoten som slipper unna de boliglånskravene.

- Finanstilsynet ville opprinnelig at den såkalte fartsgrensen skulle være fem prosent. Det vil si at kun fem prosent av bankens totale utlån kunne gå utover kravene. Finansdepartementet mildnet dette, for at det ikke skulle virke for innstrammende. Dermed er grensen ti prosent. Den bør strammes inn til fem prosent, sier Børsum. 

Han forsvarer Finansdepartementes beslutning om å senke kravet til bankene med at situasjonen for norsk økonomi så langt dystrere ut da - enn den gjør nå.

Finanstilsynets direktør Morten Baltzersen gikk ut i juni og advarte mot risikoen som bygger seg opp i norsk økonomi med stadig høyere boligpriser. Ved fremleggelsen av rapporten Finansielt Utsyn, minnet han om at tilsynet foreslo strengere krav i boliglånsforskriften.

- Vi foreslo en strammere forskrift fra Finanstilsynets side. Finansdepartementet valgte da en noe mer lempelig forskriftsregulering enn vi foreslo. Nå har den virket et år og den vil utløpe 1. januar neste år. Så vil jo vi vurdere om den forskriften skal videreføres og eventuelle endringer i den. Jeg kan ikke forskuttere den vurderingen nå, sa Baltzersen.

Kun midlertidig effekt

Men i følge Børsum er det ikke en lavere "fartsgrense" som virker mest innstrammende. Børsum viser til analyser gjort av Norges Bank som sier at det som virker kraftigst for å dempe kredittmarkedet er egenkapitalkravet. I dag er det på 15 prosent, høynet fra 10 prosent i 2011.

- Men det ville også være en betydelig effekt av å øke stresstesten på rentenivå. Nå kreves det at man skal tåle fem prosent renteoppgang. Finanstilsynet ville øke det til seks prosent, og Norges Bank mente det ville få effekt, sier Børsum.

Vil ikke disse innstrammingen bare virke midlertidig?

- Jo, man vil ikke at vi skal bli avhengig av stadig strengere kredittgrense for å stabilisert boligprisene. Det vi virkelig trenger er tiltak på tilbudssiden som bidrar til at prisene ikke stiger hele tiden. Det er alltid de mer langsiktige politiske tiltakene som gir best effekt., sier Børsum.

Ny rapport: Fire nye år med boligprisvekst  

- Aldri sett tidligere i historien

Tidenes laveste boliglånsrenter bidrar til at presset på boligprisene opprettholdes. Mange klarer å håndtere store lån når renten er rundt to prosent.

-  Det skjer noe veldig underlig i rentemarkedet - som vi aldri har sett tidligere i historien. Nå ser det ut som det vil være eksepsjonelt lave renter i alle land i veldig mange år fremover, sier Børsum. Og legger til:

- Som en liten åpen økonomi, kan ikke Norge ha en veldig mye høyere styringsrente enn landene rundt oss. Vi vet ikke hvor lenge dette kan vare. Hvis man hadde visst at det var midlertidig, så hadde vi kommet oss unna med å bare arbeide med kredittinnstramminger som et midlertidig tiltak. Jeg tror tror ikke det er noe annet en gode tiltak på tilbudssiden kan få ned boligprisene. sier han.

 

 

Jappesignal: Nordmenn lånefinansierer forbruket som aldri før, kan dette gå bra? Er laksefesten over? Og disse aksjene burde kostet null kroner på Oslo Børs.

Vi vil høre fra deg! Hva synes du om Finansredaksjonen? Gi oss gjerne tilbakemelding her.

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.

Les også:

Stortingsrepresentant ulovlig pågrepet

Telenor-sjef Sigve Brekke: Vimpelcom-salget er «i en planleggingsfase»

Blir størst i byggevarebransjen dnPlus  (+)

Anbefalt av DNTV:

Dette er dronen som forfølger deg
Slik gikk det da DN forsøkte å riste av seg norske Staakers nye drone.
01:07
Publisert:

Episode 4: Slik gikk det med Sunniva i Norseman Xtreme Triathlon
DNtv har fulgt Sunniva Dring (35) frem mot ett av verdens hardeste triatlon denne helgen. Her kan du bli med på hennes spektakulære ferd med 226 km svømming, sykling og løping fra Eidfjord til Gaustatoppen.
05:01
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.