Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Sigurd Birkelund skal kjøpe sin første bolig og frykter de nye boliglånskravene, vil gjøre det enda vanskeligere å komme inn på markedet. Foto: Gunnar Blöndal
Sigurd Birkelund skal kjøpe sin første bolig og frykter de nye boliglånskravene, vil gjøre det enda vanskeligere å komme inn på markedet. Foto: Gunnar Blöndal les mer

Boligmarkedet

– Så for meg at det kunne gå med 13 til 14 prosent egenkapital. Nå må jeg jo ha 15 prosent eller mer

Sigurd Birkelund (20) vil revurdere å kjøpe leilighet dersom Finanstilsynets forslag går gjennom.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

- Jeg har vært på jakt etter bolig siden jeg startet å studere ifjor sommer. Jeg har prøvd å spare så mye som mulig, men når jeg leier leilighet blir det ikke så mye til overs, sier Sigurd Birkelund (20).

Birkelund studerer eiendomsmegling ved Handelshøyskolen BI. Han mener det er svært vanskelig for unge førstegangskjøpere å komme inn på boligmarkedet i dag.

Nå frykter han det skal bli enda vanskeligere, etter at Finanstilsynet har lagt frem forslag til nye boliglånskrav.

Finanstilsynets forslag til nye boliglånskrav

Finanstilsynet foreslår videreføring og innstramning av boliglånsforskriften som ble innført ifjor sommer og som varer frem til nyttår.

Tilsynets forslag til innstramninger er som følger:

  • Bankenes adgang til å fravike forskriftens krav til betjeningsevne, belåningsgrad og avdragsbetaling fjernes.
  • Gjeldende krav til kundens betjeningsevne suppleres med en bestemmelse om at kundens samlede lån ikke skal utgjøre mer enn fem ganger brutto årsinntekt.
  • Maksimal belåningsgrad for rammelån reduseres fra 70 prosent til 60 prosent.
  • Krav om avdragsbetaling på nedbetalingslån skal gjelde for alle lån med belåningsgrad over 60 prosent, mot 70 prosent i gjeldende forskrift. Dette følger naturlig av forslaget om redusert belåningsgrad for rammelån.
  • Kravet om egenkapital på 15 prosent ved innvilgelse av nye boliglån er ikke foreslått endret

Finanstilsynet har nå levert sitt forslag til Finansdepartementet. Departementet sender forslaget umiddelbart ut på høring.

Vis mer
Blant annet foreslår tilsynet å fjerne bankenes adgang til å fravike forskriftens krav til betjeningsevne, belåningsgrad og avdragsbetaling, slik at bankene ikke lenger kan drive skjønn.

- Nå vil det nok bli mye vanskeligere. Jeg så for meg at det kunne gå med 13 til 14 prosent egenkapital. Nå må jeg jo ha 15 prosent eller mer. At de ikke kan ha noen form for forskjellsbehandling er litt dumt, sier Birkelund.

Ser utenfor sentrum 

Selv om Birkelund rammes selv, synes han det er forståelig at Finanstilsynet vil tøyle boligmarkedet.

Men de måtte jo gjøre et eller annet, når prisene stiger såpass mye. Det er bedre at jeg må vente med å kjøpe leilighet enn at det blir en ny finanskrise, sier han.

Gjeldende boliglånsregler

Boliglån skal være på maks 85 prosent av boligens verdi. Altså er det krav om 15 prosent i egenkapital.

Bankene kan imidlertid gå bort fra enkelte krav – om 15 prosent egenkapital, tilleggssikkerhet eller avdrag – for opptil 10 prosent av de innvilgede lånene hvert kvartal.

Kunden skal tåle en renteøkning på fem prosentpoeng. For fastrentelån skal det legges inn en tilsvarende renteøkning fra bindingsperiodens slutt.

Rammekreditter ikke skal overstige 70 prosent av boligens verdi.

Ved lån som overstiger 70 prosent av boligens verdi, skal det nedbetales minst 2,5 prosent årlig, basert på et lån med 30 års nedbetaling.

Kravene til belåningsgrad kan nås ved hjelp av pant i fast eiendom eller en kausjonist.

De skjerpede boliglånskravene ble innført ifjor sommer og vil gjelde ut 2016. Finansminister Siv Jensen har bedt Finanstilsynet vurdere virkningen av kravene, og om de bør endres eller videreføres.

Vis mer
Birkelund er på jakt etter en to-roms leilighet til rundt to millioner kroner.

I og med at prisene i Oslo stiger så raskt og mye, har Birkelund begynt å se etter bolig i utkanten av storbyen. Blant annet kikker han på boliger i Ski og på Nesodden.

- Det er mer realistisk å få noe utenfor Oslo, sier han.

Mener forslagene treffer feil

Flere mener Finanstilsynets forslag vil treffe feil, hva gjelder regionale områder og mennesker.

Finans Norge mener de nye utlånskravene fratar bankene muligheten til å hjelpe folk som er i en vanskelig situasjon.

Markedsanalytiker Nejra Macic i Prognosesenteret påpeker at forslaget om å fjerne muligheten til å belåne mer enn 85 prosent vil gjøre at flere må ty til forbrukslån eller kredittkort for å skaffe den nødvendige egenkapitalen.

Samtidig påpeker hun at det er for mange forskjellige boligmarkeder i Norge til at man kan finne et felles virkemiddel for å tøyle boligprisveksten. Det synes også administrerende direktør Carl Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund.

- De ekstreme forskjellene i boligmarkedet krever ulike impulser. Finanstilsynets forslag om å bruke samme medisin på vidt forskjellige markeder, vil ramme svake boligmarkeder hardt, sier Geving.

Kredittsjef Endre Jo Reite i Sparebank 1 SMN mener forslagene vil treffe der boligmarkedet er i balanse.

Han frykter at Finanstilsynets forslag om innstramming blant annet vanskeliggjør mellomfinansiering i distriktene.

- Vi får en distriktseffekt. Dette gir gift til boligmarkedet utenfor byene for å bøte på et Oslo-problem, sier Reite.

Vil inn på markedet

Student Birkelund begynner å tro at det vil bli lenge til han får mulighet til å kjøpe sin egen bolig.

- Det er utrolig kjipt for de som er unge, og ikke har mulighet til å kjøpe seg bolig før man er ferdig utdannet. Da må man jo også begynne å betale ned på studielånet, sier Birkelund.

Selv har han veldig lyst til å komme inn på boligmarkedet før han er ferdig utdannet.

- Men jeg vet ikke hvor realistisk det er i Oslo. Jeg kommer nok til å revurdere å kjøpe, hvis disse forslagene går gjennom, understreker han.

Følg markedene med DN Investor

- Anbefalt fra DNtv:

 

«Finansredaksjonen» går denne uken i dybden på boligmarkedet, der det kun er spekulantene som vinner. Det er mulig vi nærmer oss et «Minsky moment» i boligmarkedet, mener DNs Terje Erikstad. Hør hva det vil innebære i ukens podcast, der også DNs journalist Marte Ramuz Eriksen og kommentator Bård Bjerkholt deltar.

Får du ikke opp episoden? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Hva synes du om finansredaksjonen? Gi oss tilbakemelding: mre@dn.no.

 

Privat Sigurd Birkelund Handelshøyskolen_BI Finanstilsynet Oslo Ski Boligmarkedet
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.