Vi kan vente oss at økonomien fra tidlig neste år vil ta seg opp, varsler Statistisk sentralbyrå (SSB) i sin ferske prognoserapport publisert torsdag.

Forsker Torbjørn Eika i SSB peker på flere momenter som trekker i retning av at norske husholdninger vil få en bedre økonomi i tiden fremover.

- Renten vil i liten grad endre seg fremover, men prisveksten blir lavere og lønnsveksten kommer etter hvert til å øke litt, sier han til DN.

- Vi tror også at ledigheten går litt ned. Det er imidlertid ikke noe helt rosenrødt bilde vi tegner, ettersom ledigheten ventes å forbli høyere enn det vi har vært vant til, legger han til.

Samtidig venter SSB en fortsatt svak kronekurs. Dermed vil ikke utenlandsferien bli billigere i løpet av de kommende årene.

- Det har blitt tristere å ha det fett i utlandet, men vil bli fetere å ha det hyggelig hjemme, sier Eika. 

Tror det vil være gratis å låne penger frem til 2019

Norges Bank kuttet styringsrenten til rekordlave 0,5 prosent i mars. SSB ser for seg at sentralbanken ikke vil røre renten igjen før i 2019, og da tror byrået på en liten renteøkning.

- Den lave veksten og høye ledigheten taler isolert sett for ytterligere kutt i styringsrenten, mens den høye inflasjonen og boligprisveksten trekker i motsatt retning, heter det i prognoserapporten.

SSB anslår at utlånsrenten vil bli 2,6 prosent som årsgjennomsnitt i 2016. Så ventes det en utlånsrente på 2,5 prosent i 2017 og 2018, før den stiger til 2,6 prosent igjen i 2019.

Samtidig ventes det at det vil være gratis å låne penger i årene fremover. Byrået venter en realrente etter skatt på -1,4 prosent i år. I 2017 tror de realrenten etter skatt vil være på 0,0 prosent og i 2018 på -0,2 prosent. I 2019 ser SSB for seg en realrente etter skatt på 0,1 prosent.

Tror lønnsveksten vil ta seg opp

Blir utviklingen som SSB anslår, kan du vente deg høyere inntekt i årene som kommer.

Årslønnsveksten har de siste to årene vært svært lav, påpekes det i rapporten.

- Nedgangen i lønnsveksten må ses i sammenheng med at deler av økonomien har vært utsatt for et betydelig negativt sjokk gjennom oljeprisfallet og at det forventes en varig lavere etterspørsel fra petroleumsvirksomheten, heter det.

SSB mener dette vil redusere lønnsveksten blant annet ved at kravene i sentrale lønnsforhandlinger dempes. I motsatt retning trekker imidlertid bedret lønnsomhet som følge av svekkelsen av kronen og en viss bedring i internasjonale konjunkturer.

Etter en tid anslår SSB imidlertid at økt lønnsomhet og noe lavere arbeidsledighet vil bidra til at lønnsveksten tar seg litt opp mot slutten av prognosetiden.

Samtidig ventes det at inflasjonen vil gå ned, slik at reallønnsveksten øker.

- Reallønnsveksten bedres klart mer enn den nominelle veksten i 2017, ettersom konsumprisveksten kommer ned på et mye lavere nivå, heter det.

- Vil gå motsatt vei for noen

Eika peker imidlertid på at anslagene for husholdningenes disponible realinntekt, med en vekst på bare 0,4 prosent i år når en ser bort fra aksjeutbytte, gjelder husholdningssektoren i alt. Hvordan det utvikler seg på individnivå kan være svært annerledes enn hvordan inntekten for gjennomsnittet av husholdningenes utvikler seg. Befolkningsveksten er også høyere enn den skarve veksten på 0,4 prosent.

- Når vi snakker om en vekst på gjennomsnittlig årslønn på 2,3 prosent, betyr det noe annet enn at alle får 2,3 prosent og heller ikke at man i gjennomsnitt får 2,3 prosent, sier han.

Bak utviklingen i gjennomsnittstallet ligger det at nye kommer inn på arbeidsmarkedet med lav lønn og andre går ut som pensjonister med relativt høy lønn.

- Mange vil i løpet av året vil få en høyere lønnsvekst enn tarifftillegget, på grunn av økt kompetanse, ansiennitet, større ansvar og ledelse. I tillegg vil mange skifte jobb eller bransje, normalt til høyere betalte jobber, men i våre olje-nedskjæringstider vil det selvsagt også gå motsatt vei for noen, sier han.

Boligeiere kan fortsatt vente at verdien på boligen vil øke de kommende årene. I perioden 2016 til og med 2019 er anslaget at boligprisene i Norge vil stige med.

Like dyr utenlandstur

Selv om du kan glede deg over å få høyere lønnsvekst og fortsatt lav utlånsrente i årene fremover, vil ikke ferien til utlandet bli noe billigere i løpet av prognosetiden, ifølge Eika.

- Vi venter en nokså uendret kronekurs i hele prognoseperioden. Det er noen faktorer som trekker i retning av en sterkere krone, som oljeprisoppgang og at vi har høyere rente enn i euroområdet. I motsatt retning trekker at inflasjonen er høyere, sier han.

Dette er SSBs prognoser som vil påvirke din økonomi:

Kilde: Statistisk sentralbyrå. Tallene er oppgitt i prosentvis vekst fra året før dersom ikke annet er angitt.

Les også: – Jeg ansatte Einar fordi han var kjapp i toppetasjen magasinetPlus (DN+)

Full familiekrangel om sportsbutikk dnPlus (DN+)

Hør DN-podcast om septemberskrekken: Sjefstrateg Peter Hermanrud i Swedbank forklarer hvorfor aksjemarkedet gjør det så dårlig i september.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt fra DNtv:

Her er den første iphonen uten plugg
Da Apple viste fram iPhone 7 onsdag kveld, skjedde det som har vært diskutert og fryktet blant enkelte i forkant. Selskapet har nemlig bestemt seg for å fjerne muligheten for å koble til hodetelefoner via minijack på den neste iPhonen.
01:29
Publisert:
 

- Tenk deg om før du låner til pipa
DNs Bård Bjerkholt kommenterer boligprisene.
03:31
Publisert: