Kronen har i løpet av de siste månedene blitt betydelig styrket mot flere valutaer. Nordmenn som skal til utlandet i høstferien får nå betydelig mer for pengene enn de ville gjort i sommerferien.

- Sverige og Storbritannia har blitt mye billigere. Men alt har blitt litt billigere siden i sommer, sier sjefanalytiker Ole Håkon Eek-Nielsen i Nordea Markets til DN.

Valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets viser også til at kronen har styrket seg mot de fleste valutaer den siste tiden.

- Det er norske faktorer som har bidratt til en sterkere krone, det handler om høy inflasjon, Norges Bank, Opec og norske nøkkeltall, sier han til DN.

- De som reiser til utlandet nå, vil få mer igjen for pengene de bruker enn i sommer, legger Østnor til.

Bred styrking

Østnor har sett på utviklingen siden midten av juli, mellom kronen og alle verdens valutaer.

- Det er noen valutaer som utmerker seg, som har blitt veldig mye billigere sett fra et norsk perspektiv. Det er noen eksotiske valutaer; mozambiqiske motical, mongolske tugriks og nigerianske naira. Mot disse har kronen styrket seg med mellom 14 og 18 prosent siden midten av juli, forteller valutastrategen.

Når det gjelder mer typiske reisemål for nordmenn, har kronen blitt styrket mot de aller fleste valutaer.

Målt ved I44, som måler kronekursen mot 44 av Norges viktigste handelspartnere, er kronen styrket med rundt 4,5 prosent siden juli.

- Der er de viktigste reisemålene godt representert, sier Østnor.

Størst bevegelse mot pund og svenske kroner

Eek-Nielsen i Nordea Markets viser til at både ferien i EU-land og i USA har blitt rundt fire til fem prosent billigere siden midten av juli. Euroen har blitt om lag 40 øre billigere, og koster nå 8,98 kroner. Dollaren har blitt rundt 45 øre billigere, og koster fredag ettermiddag 8,03 kroner.

- Disse bevegelsene er ikke gigantiske, men de er nokså store, sier Eek-Nielsen.

Han mener imidlertid det har blitt betydelig billigere for nordmenn å reise til Storbritannia og Sverige.

- Pundet har gått en del. Det startet først og fremst på forsommeren. Brexit-avgjørelsen hadde ganske mye å si for svekkelsen av pundet. Siden starten av juni har pundet blitt 13 prosent billigere mot kronen. Siden juli har det blitt syv prosent billigere. Det er ganske mye, sier sjefanalytikeren.

Den svenske kronen var i juli like mye verdt som den norske. Nå får du 100 svenske kroner for 93 norske.

- Det er en stor bevegelse. Det lønner seg å dra til Sverige nå, sier Eek-Nielsen.

Mest for pengene i Ukraina

Den siste tidens styrking av kronen sier imidlertid ikke så mye om hvor nordmenn får mest for pengene.

- Da må man se på hvor levekostnadene er lavest. Det er mer eller mindre likt hele tiden, sier Eek-Nielsen.

Han viser til at de landene det er billigst å leve i gjerne ikke er de landene nordmenn ferierer i. Alle land bortsett fra Sveits er riktignok billigere enn Norge, påpeker sjefanalytikeren.

- Det billigste landet i Europa er Ukraina. Det er vel kanskje ikke der man drar mest på ferie. Malaysia er også billig, og Sør-Afrika, sier han.

Tror på sterkere krone

Kronestyrkingen siden i sommer har skjedd i flere omganger, påpeker Østnor i DNB Markets.

I begynnelsen av august kom norske inflasjonstall inn høyere enn ventet. Videre har det kommet flere norske nøkkeltall som har vært sterkere enn ventet. I forrige uke lot Norges Bank styringsrenten være uendret på 0,5 prosent, og signaliserte at det skal mye til før den vil kutte ytterligere.

Onsdag kveld ble oljekartellet Opec enige om et kutt i oljeproduksjonen, som sendte oljeprisen rett oppover. Det førte igjen til en ytterligere styrking av kronen.

Østnor venter at kronen vil fortsette styrkingen fremover.

- Vi tror at oljeprisen vil ta seg opp. Vi vil også få bekreftet at norsk økonomi går i riktig retning fremover. Vi har allerede en rentedifferanse i favør av den norske kronen, som isolert sett tilsier en sterkere krone enn det vi ser i dag, sier han og legger til:

- Brikkene er i ferd med å falle på plass.

Følg valutakursene med DN Investor

Hør DN-podcasten om at penger er gratis: Rentenivået er unormalt lavt, og økonomene har ikke filla peiling på hvorfor. DNs utgavesjef Terje Erikstad og makrojournalist Einar Takla diskuterer med finansjournalist Marte Ramuz Eriksen hva som skal til for å få Øystein Olsen og andre sentralbanksjefer i zen.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Et kupp i nobelkomiteen, en rasende stormakt, en fortvilet utenriksminister: Her får du et lite utdrag fra boken
Dagens Næringsliv presenterer Eselet og dragen - en nobel affære. Les hele den satiriske romanen om nobelkomiteen og Norges forhold til Kina i DN fra 1. oktober.
01:25
Publisert:
 

Flest stemmer betyr ikke automatisk seier: Det amerikanske valgsystemet kort forklart
Bli klok på det amerikanske valgsystemet her.
01:24
Publisert: