Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Test av Microsoft Surface Book: Lett brett for tunge oppgaver

Som på andre Surface-produkter kan man også med Book bruke pc-en som nettbrett. Foto: Skjalg Bøhmer Vold
Som på andre Surface-produkter kan man også med Book bruke pc-en som nettbrett. Foto: Skjalg Bøhmer Vold les mer

Teknotesten

Lett brett for tunge oppgaver

Microsofts nye ultraportable pc er ikke for alle lommebøker, men viser hvor mye som kan pakkes inn i små pc-er.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Microsoft Surface Book

Design ● ● ● ● ●
Fleksibel og funksjonell. Ser bra ut også.

Batteri ● ● ● ● ● ●
Cirka 4 timer i nettbrettmodus. 8–10 timer som pc. Skuffende som nettbrett, helt ok som pc.

Ytelse ● ● ● ● ● ●

i5-prosessoren yter veldig godt, men er dessverre paret med en svak grafikkprosessor i dette testeksemplaret.

Pris ● ● ● ● ● ●
Testmodellen koster 15.999 kr. veiledende. Heftig for en pc som ikke kan brukes til spill.

Brukeropplevelse ● ● ● ● ●
Veldig fleksibel, god byggekvalitet og høy ytelse. Pennen gir et ekstra løft for kreative brukere. 

21/30

+Pluss

Veldig fleksibel

Høy ytelse 

Minus

 Svak grafikkytelse

Skuffende batteri

Vis mer

Surface er navnet på en serie egenproduserte pc-er fra Microsoft. Nå kommer også Surface Book til Norge. Det er en ultraportabel hybrid-pc som ligner mer på en tradisjonell bærbar pc og som har fått en veldig varm mottagelse i USA. 

Som på andre Surface-produkter kan man også med Book bruke pc-en som nettbrett, men i stedet for å ha tastaturet som et deksel, kobles pc-en her til en base som øker ytelsen, øker batteritiden og gir et skikkelig pc-tastatur.

Mye av hensikten med Surface-serien er å tøye grensene for ytelse i små pc-er. Man får en spesifikasjon som kan dra tunge programmer og spill, samtidig som man kan få hendigheten til et nettbrett.

Vi har testet ut et tidlig eksemplar av Surface Book for å se om Microsoft kan holde det det lover.

Design

Mekanismen for å fjerne skjermen fra resten av pc-en fungerer greit og man kan fjerne skjermen uten å skru på maskinen først. Skjermen kan festes begge veier på basen, slik at man også kan bruke basen uten tastaturet. Da får man likevel den ekstra ytelsen som ligger i basen, men beholder nettbrett-følelsen. Denne modusen passer godt når man skal bruke pennen eller se på film fordi man kommer tettere på uten at tastaturet kommer i veien.

Pennen festes magnetisk til siden av skjermen. Løsningen fungerer greit, men det skal ikke mye til før pennen ramler av.

Ytelse

Testenheten vi fikk i første omgang er den varianten med lavest spesifikasjon. Den har en Intel Core i5-prosessor på 2,4 GHz, 8 GB RAM, 128 GB lagring og integrert grafikk uten dedikert minne. De mest spennende variantene av Surface Book kommer med i7-prosessor, inntil 16 GB RAM, inntil 1 TB lagring og Nvidia Geforce GTX 965M grafikkort.

Sistnevnte er den som skiller seg mest ut som en kraftig pc i en hendig innpakning. Microsoft lover at de tre variantene med i7-prosessor fint skal kunne brukes til 3D-konstruksjon (CAD) og andre tunge oppgaver. 

Men det er ingen problemer med ytelsen i lillebror heller. Den er mer enn kraftig nok til de aller fleste oppgaver. Unntaket er grafikktunge spill, hvor fraværet av en skikkelig grafikkbrikke blir veldig tydelig. I en pc til nesten 16.000 kroner synes jeg imidlertid en akseptabel grafikkytelse bør være på plass.

Brukeropplevelse

Microsoft Surface Book er en god pc å jobbe på. Tastaturet har store knapper og pekeplaten fungerer også som den skal.

Skjermen har 3000x2000 billedpunkter oppløsning og er skarp og fin. Når man fjerner skjermen fra basen kan man velge om man vil sette pc-en i nettbrettmodus eller om man vil fortsette i pc-modus. Dette handler om hvordan selve grensesnittet settes opp. I nettbrettmodus forsvinner noen av skjermelementene slik at bruken blir mer lik andre nettbrett. Hvilken modus man bruker er en smakssak.

Microsoft Surface book. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Pennen er en stor del av brukeropplevelsen. I likhet med andre Surface-produkter fungerer den veldig godt og er presis. Pennen og skjermen fungerer godt sammen til både skisser og håndskrift, og pennen gir et ekstra løft til fotoredigering.

Muligheten til å fjerne skjermen og bruke Surface Book som nettbrett gir god fleksibilitet og fjerner for mange nødvendigheten av å ha et eget nettbrett. Dessverre er batteritiden noe lav i nettbrettmodus, spesielt sammenlignet med rene nettbrett som Ipad Pro. Som nettbrett er effektiv batteritid bare rundt fire timer, tilkoblet basen blir batteritiden åtte til ti timer, en del lavere enn de oppgitte 12 timene.

Selvsagt kan man også koble til eksterne skjermer, tastatur og mus som på andre pc-er, så Surface Book fungerer også utmerket i vanlige kontorsituasjoner.

Konklusjon

Vi har gitt skryt til Surface-produktene før og Surface Book er ikke noe unntak. Man får en veldig brukervennlig pc som er veldig fleksibel og som yter godt. Prisen er ganske stiv, 15.999 kroner, men for målgruppen kresne brukere er ikke nivået helt ukjent. Likevel synes jeg det blir for mye for akkurat denne varianten som har såpass dårlig grafikkytelse.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Privat Microsoft Nettbrett PC Teknotesten
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.

Anbefalte videoer