Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger

Test avBowers & Wilkins 850 D3

Bowers & Wilkins 850 D3 forsvarer varemerkets legendestatus. Foto: Bowers & Wilkins
Bowers & Wilkins 850 D3 forsvarer varemerkets legendestatus. Foto: Bowers & Wilkins les mer

Teknotesten

Bevarer legendestatusen

Bowers & Wilkins-høyttaleren har alt som skal til for å bli like legendarisk som sine forgjengere.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Hvis jeg skal være kritisk, finnes det kanskje bare en håndfull bokhyllehøyttalere, som har gjort seg fortjent til legendestatus. Blant Rogers, Dynaudio, KLH, Acoustic Energy og kanskje et par til, er Bowers & Wilkins høyt opp på listen.

De har siden 1990, vært helt i toppen med Matrix 805, den første utgaven med deres spesielle interne ‘skjelett’ og diskanten på utsiden av kabinettet. Høyttaleren er lett gjenkjennelig med den karakteristiske gule membranen og diskantelementet på toppen. En oppskrift de har fulgt til punkt å prikke helt til nå.

De etterfølgende utgavene kalt Nautilus 805, 805 S og 805 Diamond, har alle brukt forskjellige utgaver av B&Ws gule basselement med en vevd kevlarmembran. Diskanten har alltid vært plassert på toppen, og kabinettet bruker fremdeles det indre Matrix-skjelettet. Som skal dempe resonanser og kanalisere energien vekk fra kabinettet til høyttalerelementene.

Du vil ha all musikken gjennom membranene, ikke skjult i kabinettresonanser.

Den nyeste utgaven er bygget over samme lest, og er den første uten den gule kevlarmembranen.

Det er det første man legger merke til, om man kjenner forgjengeren som ble lansert i 2011. Den var B&W første med en diskantmembran laget av kunstig fremstilt diamant, plassert i et konisk rør på toppen av et Matrix-kabinett med buede sider. Selvsagt med gul kevlarmembran, som de fremdeles bruker i 600-serien.

I vår test av 805 D, etterlyste vi mer vekt, dybde og dynamikk i bassen. Resten av høyttaleren lød detaljrikt, med lynraske transienter og utmerket presisjon. Vi konkluderte likevel med at det var et smykke av en høyttaler, verdig legendestatusen til de foregående 805-modellene.

Den nye 805 D3, er enda bedre.

Skinnet bedrar

Høyttaleren ser ut som forgjengeren, bare med en sølvfarget bassmembran, noe som antyder at B&W har hørt på kritikken. Men faktum er at mye er nytt. Basselementet, delefilteret er oppgradert, kabinettet er enda stivere. Det eneste som er lett gjenkjennelig, er den fine diamantdiskanten og de doble kabelterminalene på baksiden.

Kabinettet er pakket om og bygget på en annen måte. Det er enda stivere og demper interne resonanser bedre, mens den svakt buede fronten reduserer diffraksjoner som kan høres som et defokusert lydbilde.

Det nye basselementet på 16,5 cm, er boltet rett på Matrix-skjelettet innvendig, og bassrefleksporten er buet i munningen med overflate som en golfball. Det skal gi mindre luftmotstand.

Mens diskantelementet som sitter i det koniske røret på toppen, er det samme som vi vet fungerer til perfeksjon i forgjengeren, er basselementet helt nytt.

De kaller det Continuum, og hevder selv at det er enda bedre enn kevlar. Materialet i membranen er vevet sammen her også, og laget i en kompositt av materialer som B&W har brukt nesten åtte år på å perfeksjonere. De sier selv at de har brukt mye computersimulering og vært gjennom cirka 70 varianter av membranen, før de landet på den versjonen vi tester her.

Fakta: 

Type: Kompakthøyttaler

Bass: 165 mm vevd Continuum membran

Diskant: 25 mm Nautlius diamantdiskant

Følsomhet: 88 dB/8 ohm

Frekvensrespons: 42 Hz – 28 kHz (-3 dB)

Mål/vekt: 23,8 x 42,4 x 34,5 cm/12,6 kg

Annet: Sort, hvit, rosentre

Pris: 49.800 kr

Pluss

Velsignet fri for lyter, unoter eller forvrengning. Varmt, fyldig og detaljert lydbilde, med lynrask dynamikk og et bredt spekter av klangfarger. Forbløffende bassgjengivelse for størrelsen.

Minus

Krever en potent forsterker, stativene er kostbare og høyttalerne ligger i høy prisklasse.

Privat Tester Lydtest Bowers & Wilkins Teknotesten
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.