Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Finansminister Siv Jensen vil gi nordmenn bedre tid til å flytte eksisterende aksjeandeler over i nye aksjesparekonti, en spareordning som ble vedtatt for statsbudsjettet for 2017. Her er Jensen avbildet ved et besøk på Radiumhospitalet tidligere denne uken. Foto: Torstein Bøe/NTB Scanpix
Finansminister Siv Jensen vil gi nordmenn bedre tid til å flytte eksisterende aksjeandeler over i nye aksjesparekonti, en spareordning som ble vedtatt for statsbudsjettet for 2017. Her er Jensen avbildet ved et besøk på Radiumhospitalet tidligere denne uken. Foto: Torstein Bøe/NTB Scanpix les mer

Privatøkonomi

Vil utvide overgangsordningen for aksjesparekonto

Ved midnatt går startskuddet for å kunne spare i aksjer uten å bli skattlagt underveis. Allerede nå varsler regjeringen at den vil utvide overgangsordningen til å gjelde ut 2018.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Finansminister Siv Jensen (Frp) lettet på budsjettsløret overfor DN torsdag ettermiddag. 

Fredag blir første dag nordmenn kan plassere sine sparepenger i aksjer på en konto uten å måtte skatte av verdistigningen om de selger noen aksjer og kjøper seg opp i andre.

– Jeg er glad for at ordningen nå er oppe og går, sier Siv Jensen til DN.

– Aksjesparekonto gjør det både enklere og mer gunstig for privatpersoner å spare i aksjer og aksjefond. Aksjesparing blir mer tilgjengelig for småsparere, og dermed også et mer reelt sparealternativ for mange. En viktig faktor er at gevinster ikke blir skattlagt før pengene tas ut av kontoen, sier Jensen, og fortsetter:

– Jeg tror og håper at ordningen vil føre til økt privat aksjesparing og at småsparere øker sitt eierskap i norske bedrifter.

Kritikere har ment at overgangsordningen, som innebærer at man kan flytte eksisterende andeler til den nye kontoen, er for kort. Denne kritikken har regjeringen tatt inn over seg.

Aksjesparekonto

  • Personlige skattytere kan opprette en aksjesparekonto.
  • Innskudd på kontoen kan benyttes til å investere i børsnoterte aksjer og andeler i aksjefond.
  • Gevinster ved salg av aksjer eller fondsandeler på kontoen skattlegges ikke i forbindelse med salget, men først når midlene tas ut av kontoen.
  • Utbytte fra aksjer og fondsandeler som inngår på aksjesparekontoen, går ikke inn på kontoen, men tilordnes aksjonæren direkte og skattlegges som normalt. Skjermingsfradraget trekkes fra før skattlegging.
  • Blir det stående kontanter på kontoen etter salg av aksjer, gis det ingen rente på disse. Poenget med produktet er å oppmuntre til investeringer i aksjer.

Kilde: Statsbudsjettet

Vis mer

– For å lette overgangen til aksjesparekonto kan aksjer og fondsandelen overføres uten gevinstbeskatning. Denne overgangsordningen var opprinnelig ment å gjelde ut 2017, men flere har påpekt at ut året er et for kort vindu. I statsbudsjettet som legges frem 12. oktober vil jeg derfor foreslå for Stortinget at overgangsvinduet utvides til ut 2018. Det vil legge enda bedre til rette for at privatpersoner kan omfordele sparemidler som er plassert i aksjer og verdipapirfond, sier finansministeren.(Vilkår)

Privat Fremskrittspartiet Siv Jensen Stortinget Aksjesparekonto Aksjesparing Privatøkonomi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.