Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Egil Stenshagen sier det er omstruktureringer som gjør at han og familien står oppført med én milliard mindre i formue i ligningslistene for 2016 enn året før. Foto: Mikaela Berg
Egil Stenshagen sier det er omstruktureringer som gjør at han og familien står oppført med én milliard mindre i formue i ligningslistene for 2016 enn året før. Foto: Mikaela Berg les mer

Privatøkonomi

Én milliard av formuen fordunstet: – Vi har gjort store restruktureringer i 2016

Norske bilformuer øker for hvert år. Med unntak av familien Stenshagen som er blitt en milliard fattigere, ifølge ligningslistene.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

På inntektstoppen over eierne bak bilimportørene ligger som tidligere år Egil Stenshagen i Stenshagen Bil. Stenshagen hadde en personlig inntekt på 119,5 millioner kroner i 2016, opp nesten 100 millioner kroner fra i 2015. Det viser ligningstallene for 2016 som ble offentliggjort fredag morgen.

Egil Stenshagen (70)

  • Investor og styreleder i Stenshagen Holding
  • To ganger europamester og ti ganger norgesmester i rallycross. Via bilsportmiljøet fikk han mye kontakter inn mot bilrelaterte bransjer og bygget seg opp som dekk- og felgforhandler på Østlandet. Ble senere bilforhandler for BMW, Land Rover og Volvo gjennom Stenshagen Bil og var i en periode Norges største BMW-forhandler.
  • Har senere hatt investeringer innen aksjer, eiendom, dekk og felg og er hovedeier i bilforhandlere i Kongsvinger og Arendal. Har de siste seks årene vært med å bygge opp forvaltermiljøet Stenshagen Invest og har ansatt flere profilerte analytikere.
Vis mer

En milliard mindre i formue

Den største endringen ligger imidlertid i Egil Stenshagens formue. Den ble redusert fra 635 millioner kroner i 2015 til 92 millioner kroner i 2016. På samme tid har formuen til Stenshagens barn, Jørgen (41) og Karianne (37), til sammen også blitt omkring en halv milliard mindre. Stenshagen-familiens formue er altså redusert med over én milliard kroner på ett år.

– Hva har skjedd med denne milliarden?

– Vi har gjort store restruktureringer i 2016, i hele selskapsstrukturen vår, men detaljene kan jeg ikke forklare deg her og nå, da må jeg snakke med revisor først, sier Egil Stenshagen på telefon til DN, hastende om bord på et tog.

Motoren i Stenshagen-systemet er investeringsselskapet Stenshagen Invest as som er aktivt på Oslo Børs med en lang rekke eierposter. Forvalterteamet i selskapet består av sønnen Jørgen Stenshagen og de tidligere analytikerne Kjetil Garstad, Aasulv Tveitereid og Ole Petter Kjerkreit. I tillegg har selskapet eierinteresser i flere eiendomsselskaper, dekkfirmaer og to bilforhandlere.

– Stenshagen Invest er tuftet på penger tjent på dekk, bil og eiendom, fortalte Stenshagen i et intervju med DN i mai i år.

Hele formuen på 2,3 milliarder kroner var på den tiden investert på børsen.

– Vi er «all in». Gi meg et forslag til noe som er bedre enn å ha pengene på Børsen, sa Stenshagen.

Stenshagen Invest as er eid av Egil Stenshagen Holding, som 90 prosent igjen eies av Egil Stenshagen og kona Karin gjennom selskapet Stenshagen Holding as, og med fem prosent hver til barna Karianne Stenshagen og Jørgen Stenshagen.

Møller øker

Når det kommer til eierne av det største bilkonsernet i Norge, Møllergruppen, vokser formuene jevnt og trutt.

Da DN summerte listen over Møller-arvinger for tre år siden hadde de en samlet formue på 4,4 milliarder kroner. Ifølge ligningslistene for 2016 har den samlede formuen i familiene Møller, Schage og Førde steget til over seks milliarder kroner.

Her er de store bilformuene i Norge:(Vilkår)

Privat Ligningen 2016 Bilbransjen Bertel O. Steen Møllergruppen Formue Privatøkonomi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.