Trollhättan, Sverige: - Jättejobbigt, beskriver Saab-sjef Jan Åke Jonsson det siste halvannet året. Presset fra en lang rekke skjebner på sine skuldre, kombinert med et heftig mediakjør, har tatt på for den karismatiske toppsjefen i Saab.

Den svenske bilprodusenten har endelig fått fart på hjulene og produksjonen er i gang igjen.

Back on track
- Nå jobber vi endelig med det vi skal jobbe med, sier Jonsson til DN.no. Han er ikke 100 prosent sikker på at det går bra, men mener at mye ligger til rette for det, da Saab nå har en finansiell plan, nye modeller på gang, og en forretningsplan som han synes ser bedre ut for hver dag som går.

Sist vi snakket med Jonsson var det ennå Koenigsegg som lå an til å overta den tradisjonsrike bilprodusenten. Siden da har mye skjedd.

Nedelandske Spyker har inntatt Koenigseggs plass, noe Jonsson er fornøyd med.

- Spyker jobber med samme konsept som Koenigsegg gjorde, og Spyker og Victor Müller (sjef for Spyker, red anm.) kan bilbransjen, har entreprenørånden og kan dette med premium. De har like stor tro på dette som jeg har, sier Jonsson.

Nye 9-5
Hele Trollhättan-samfunnet utstråler en form for optimisme for tiden. Saab har i disse dager besøk fra motorpressen fra hele verden, for å vise fram sitt nye flaggskip 9-5.

Saab-sjefen selv har kjørt modellen siden desember og mener den er et løft for Saab.

- Det er en fantastisk bil, sier Jonsson. 9-5 sedanen er den første av flere nye modeller som Saab skal komme med de nærmeste årene.

 

Flere modeller
Neste sommer kommer 9-5 som stasjonsvogn, og suven 9-4X er heller ikke langt unna. Deretter venter en ny 9-3 i 2012, før Saab konsentrerer seg om en modell mindre enn dette. For å nå break-even sier Jonsson Saab må selge 85.000 biler, men at planen er å selge 125.000 biler, slik at også fortjenesten blir god.

Les også: Vil bygge retro-Saab

- Vi tar arven med inn i fremtiden, sier Jonsson til forsamlingen av journalister. Til DN.no forteller han at han håper å få presset inn litt sommerferie i slutten av juli.

Les DN.nos test av den nye Saab 9-5! (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.