Allerede annen gang ferske sjåfører blir tatt i å kjøre for fort, skal sertifikatet ryke, om samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) får det som hun vil.

Nye regler for prikkbelastning vil trolig bli innført i løpet av svært få år. Reglene blir strengere for alle: Forseelser som i dag gir to prikker, vil i fremtiden gi tre. For dem som har hatt lappen i under to år, blir antallet prikker doblet. Ved åtte prikker ryker lappen, skriver Bergens Tidende.

– Jeg har tro på strengere tiltak for de yngste sjåførene. Dobbel prikkbelastning vil fungere. I ettertid tror jeg mange unge førere vil takke oss, sier Kleppa.

Kleppa mener tiltakene mot unge lar seg rettferdiggjøre på grunn av den dystre statistikken.

– Med den overrepresentasjonen som er for unge bilførere, er det rett å ha spesielle tiltak rettet mot dem, sier Kleppa.

Ti ganger høyere risiko
18- og 19-årige menn har ti ganger høyere risiko for å dø i trafikken enn de litt eldre mennene, ifølge Transportøkonomisk institutt.

Den nye prikkordningen er ikke foreslått for Stortinget ennå, selv om høringsrunden var ferdig i fjor.

Regjeringens mål i 2006 var å redusere trafikkdødsfallene i snitt med 25 prosent. I virkeligheten gikk de ned med 13.

Mens politiet lovpriser strengere straffer for unge, er bilorganisasjonene svært skeptiske.

– Vi har et hevdvunnet prinsipp om at like overtredelser skal straffes likt. At unge sjåfører skal få dobbel straff, det er et prinsipp vi ikke bør begi oss inn på, sier seniorrådgiver André Fimreite i Norges Automobil-Forbund (NAF).

Les også: Flere kjøretimer - like mange ulykker

Fartsbøller skylder 40 mill. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.