- Jeg er fortvilet og rasende, på samme tid, sier Victor Muller til den svenske lokalavisen Ttela på spørsmål om hvordan han kjenner seg i dag. Kvart over ni mandag morgen leverte Muller selv inn begjæring om konkurs til tingretten i Vänersborg for den svenske bilprodusenten Saab.

Victor Muller har dermed gitt opp de langvarige forsøkene på å redde Saab fra en konkurs.

- Jeg bestemte meg tidlig i morges når GM svarte på min mail om forslaget, sier Victor Muller til Ttela.se.

Klokken ett idag skulle tingretten avgjøre om Saabs omorganisering under konkursbeskyttelse skulle få fortsette, etter at Guy Lofalk, som ledet rekonstruksjonen for Saab hadde lagt inn søknad om å avbryte prosessen. Denne prosessen avbrytes dermed.

"SAAB Automobile Aktiebolag, Saab Automobile Tools AB och Saab Automobile Powertrain AB har idag ansökt om att bli försatta i konkurs" heter det i en pressemelding fra Vänersborg Tingsrätt.

Kineserne gir opp
I helgen kom det melding fra tidligere eier General Motors om at de ikke godkjente noen av løsningene som Saab hadde presentert for selskapet som sitter på rettighetene til de fleste av Saabs modeller, og dermed mye av makten i selskapet. GM ville ikke overlate slike rettigheter til de kinesiske interessentene Youngman og Pa Dang.

Youngman gikk i forrige uke inn med et mindre beløp til Saab for å betale skatter og avgifter, men etter at GM i helgen avviste den kinesiske interessenten i Saab har ikke Youngman betalt ut mer av de avtalte pengene som skulle få Saab på beina igjen. Youngman skal ha informert Saab om at det ikke lengre var grunnlag for noen reorganisering av Saab etter siste utspill fra de tidligere eierne General Motors.

Dermed venter de ansatte fremdeles på novemberlønna si. Denne vil nå antakelig bli utbetalt av det statlige lønnsgarantifondet.

Avgjørelsen i dag
Produksjonen i Saab har stått siden april, og tross intenst arbeid med å finne nye eiere og ny kapital, er nå konkursen et faktum. Tingretten må behandle konkurssøknaden, men det er lite som tyder på at den ikke godkjennes.

- Det kommer til å bli en pressekonferanse så fort tingretten har tatt sin beslutning i denne saken, sier Muller til ttela.se.

Saab har omkring 3500 ansatte i 15 datterselskaper i 12 land.

- Det er så nytt, jeg har ikke rukket tenke på det ennå. Jeg vil ikke kommentere noe i det hele tatt før jeg har fått mulighet til å treffe folk fra selskapet, sier Håkan Skött, fagforeningssjef i IF Metall til GT.se .

Aksjen stuper
I en pressemelding fra eierselskapet Swedish Automobile, heter det at selskapet ikke regner med å kunne realisere verdien for sine aksjer i Saab, og at hele verdien avskrives. Aksjen i det børsnoterte selskapet falt med 38 prosent da handelen ble gjennopptatt ved Amsterdambørsen klokken 11 i dag.

Aksjen omsettes klokken 13.10 for 0,06 euro, noe som gir et fall på over 71 prosent. Enda verre er det om man sammenligner med årsbeste for aksjen. i februar, før problemene startet for alvor, ble aksjen omsatt for 5,80 euro.

Saab avholder pressekonferanse senere i dag. DN.no følger utviklingen videre.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.