Årstallene fra Opplysningsrådet for veitrafikken er klare, ifjor ble det registrert 4009 person- og varebiler med elektrisk fremdrift i Norge. Det er en dobling av elbilsalget fra året før.

Les også: Bilflopper og -suksesser

- Om ikke lenge har vi over 10.000 elbiler på norske veier, sier Snorre Sletvold, leder i Norsk Elbilforening.

I 2011 var det Mitsubishis lille I-MiEV som dominerte elbilsalget, mens det i 2012 har vært den større Nissan Leaf som har gjort rent bord.

- Leaf er en elbil det norske folk har tatt til seg. Det viser at når elbilen blir «normal» av utseende og sikkerhet, vil flere og flere velge elektrisk, sier Snorre Sletvold.

 

Flere nyheter
Allerede i år kommer det en rekke modeller som kan appellere til norske elbilkunder.

Førstemann ut er allerede en suksess før knapt noen har sett den. Tesla Model S skal være bestilt av flere hundre nordmenn, og Tesla starter leveringene til våren. Lekkert utseende kombinert med kvikke egenskaper, en relativt lang rekkevidde og pris fra under halvmillionen sørger for suksess på det norske markedet.

Les også: Endelig er Tesla Model S priset

Til våren kommer fargeklatten Renault Twizy til Norge. Den bittelille bybilen har plass til to, og en oppgitt rekkevidde til ti mil. Prisen ventes å ligge på omkring 70.000 kroner.

Mot sommeren kommer Ford med en elektrisk versjon av Focus. Med en størrelse omkring som Nissan Leaf og en rekkevidde på 16 mil burde den gi bestselgeren hard konkurranse.

To spennende
Til høsten kommer det to spennende nyheter i BMWs lille bybil i3, og Volkswagens elektriske versjon av småbilen Up. BMW-en blir størrelsesmessig en bybil med en rekkevidde på 15-16 mil.

 

Volkswagen E-Up får en elektrisk motor på 82 hestekrefter og en rekkevidde på 15 mil. Den større modellen Golf kommer ikke i elektrisk versjon før i andre kvartal 2014. Den får en 115 hestekrefter sterk motor som skal kunne frakte deg og dine inntil 185 kilometer på en lading.

Volkswagen har som målsetting å lede an med et komplett elbilprogram innen 2014 er over.

Les også: Snart kommer Norges mest solgte som elbil

I den mer kuriøse delen av elbilmarkedet kommer Mercedes med SLS AMG Electric. Superbilen får superbilytelser og -utseende. Og selv gunstige norske avgiftsordninger vil ikke hindre den i å bli et sjeldent syn selv i norske kollektivfelter fremover.

Les også: Prøvekjørt: Elektrisk superstjerne

 

Les også: Her er neste års bilnyheter

Les også: - Kan selge 30 prosent flere elbiler i Norge (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.