Russland har vært et av de største vekstmarkedene innen bilsalg. Nå faller det som en stein. I februar falt salget med 38 prosent sammenlignet med året før, hittil i år ligger bilsalget på 243.826 biler, noe som er 32 prosent svakere enn året før, viser tall fra Association of European Businesses ifølge Automotive News Europe.

Bilsalget er påvirket av den svake valutautviklingen samt vestlige sanksjoner grunnet konflikten i Ukraina.

-Markedet går inn i en svært vanskelig fase nå, og februar er bare starten, sier Joerg Schreiber, leder av AEB Automobile Manufacturers Committee, ifølge bransjebladet.

AEB har spådd et fall i salget på 24 prosent i år, som i bransjen regnes som optimistisk.

Salgssvingninger i Russland er ikke uvanlig. Etter en salgstopp i 2008 på 2,9 millioner biler, falt det til 1,47 millioner året etter. I 2012 toppet salget seg nok en gang til 2,9 millioner biler, men falt igjen både i 2013 og 2014.

Største bilgruppering i Russland er AvtoVAZ-Renault-Nissan, som hadde en tilbakegang i salget på 31 prosent i februar. De Amerikanske bilprosudentene General Motors og Ford ble hardt rammet med et fall på 78 prosent, mens Peugeot og Citroën falt med hele 83 prosent.

Motstrøms gikk Mercedes-Benz med en økning på 16 prosent samlet for person- og varebiler.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.