Det melder Houston Chronicles nettutgave. Rundt 11 millioner dieselbiler over hele verden er utstyrt med programvare som gjør at bilene viser lavere utslipp enn de egentlig har når de blir testet, deriblant fem millioner Volkswagen-modeller. Analytikere har anslått at skandalen vil koste Volkswagen 50 milliarder kroner.

Søksmålet ble levert inn tirsdag, og Harris County hevder at den tyske bilkjempen har overskredet utslippsgrensen i Texas og på den måten utsatt fylkets innbyggere for en helserisiko. Harris County krever mellom 50 og 25.000 dollar per dag for 6000 dieselbiler som har vært på veiene siden 2009, skriver Houston Chronicles nettutgave. Det utgjør opp mot 100 millioner dollar, vel 850 millioner kroner etter dagens kurs.

Ifølge The Wall Street Journal blir den tyske bilkjempen neppe tiltalt for miljøkriminalitet i USA, men risikerer å bli bøtelagt for over 18 milliarder dollar basert på tidligere rettspraksis. Eksperter avisen har snakket med tror beløpet blir langt lavere, men minst flere hundre millioner dollar.

I Tyskland etterforskes nåværende og tidligere Volkswagen-sjefer for bedrageri i utslippsskandalen. Onsdag ble det kjent at 147.139 biler i Norge er utstyrt med «fuskeprogramvaren», og Økokrim undersøker nå den norske siden av skandalen. Førstestatsadvokat Marianne S. Bender i Økokrim forteller at de fikk beskjed fra den norske importøren av Volkswagen Harald A. Møller as om hvor mange biler som var utstyrt med programvaren tirsdag kveld.

- Vi er glade for at de samarbeider med Økokrim for å få kartlagt hva som er skjedd i denne saken. Men det er for tidlig å si hvilke konsekvenser denne programvaren har hatt i Norge, både med tanke på utslipp og avgifter. Dette er en undersøkelsessak der Økokrim arbeider med å finne ut hva som er skjedd og om det som har skjedd er straffbart i Norge og om noen kan holdes ansvarlig for det, sier førstestatsadvokat Bender til DN.no.  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

VW: 147.139 biler i Norge er berørt av «fuskeprogramvare»

DNB-aksjen stiger markert

Nesbø-fond håver inn millioner etter fusjon

Se DNtv: Se Tesla Model X

Se Tesla Model X
I skrivende stund lanserer elbilprodusenten Tesla og Musk selskapets seneste modell, SUVen Tesla Model X.
02:08
Publisert: