Momsfritaket for nullutslippsbiler blir forlenget til 2020.

Andre fordeler som fritak fra bomavgift, gratis parkering, gratis ferje og tilgang til kollektivfelt skal avgjøres lokalt allerede fra neste år. Samtidig etableres en nasjonal regel om at nullutslippsbiler skal ha maks halv pris av andre biler.

- På lang sikt er det svært bra signal at nullutslippsbiler alltid skal ha maks halv pris. Men at endringen innføres allerede fra neste år når elbilmarkedet er i en kritisk fase er veldig uheldig, sier Christina Bu, generalsekretær i Norsk elbilforening.

Ellers er Elbilforeningen svært kritiske til statsbudsjettet som ble lagt frem torsdag.

- Regjeringen tar ikke de grepene som er nødvendig for å nå målet om at alle nye biler fra 2025 skal være nullutslipp. Det blir billigere med forurensende biler og mindre gunstig å velge nullutslipp, sier Bu.

Også miljøorganisasjonen Zero gir både ris og ros til statsbudsjettet.

- Når regjeringen nå sikrer varige elbilfordeler gir de alle dagens og kommende elbilister den tryggheten de trenger for å gjøre miljøvennlige bilvalg, sier Kåre Gunnar Fløystad, fagsjef i Zero.

Resten av budsjettet mener han er skuffende.

- Budsjettforslaget inneholder få spor av det grønne skatteskiftet som skulle levere ”betydelige reduksjoner i klimautslippene”. Om dette er så langt regjeringen vil gå, må det anses som en avskjedssøknad. Vi er nødt til å sette opp tempoet i å fase ut fossilt drivstoff fra transportsektoren. Da trenger vi økte avgifter på kjøp av fossile biler, økte avgifter på fossil diesel, og en større økning i omsetningspåbudet for biodrivstoff - ikke store nettolettelser for fossile bilister, sier Fløystad i en pressemelding.

Les om bilavgiftene her:

Fjerner effektavgiften  

Disse bilene blir billigere dnPlus (DN+)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.