Mange bedrifter utbetalte ifjor ekstraordinært store aksjeutbytter for å unngå den nye utbytteskatten som ble innført ved årsskiftet.

Dette har ført til at markedet for fritidsboliger nå flyter over av kapital, noe som presser eiendomsprisene i været.

Les også: Enkle hytter til dobbel pris

- Det er mange som nå har tilgjengelig kapital, som de ønsker å investere i eiendom, forteller Gunnar Sædberg i Estate Meglerhuset Sædberg AS.

I tillegg til store aksjeutbytter trekker han frem den gode børsutviklingen og den generelt gode situasjonen i norsk økonomi som årsaker til at folk nå har mer penger å investere i fritidsboliger.

Markant prisøkning
Sædberg forteller at det i løpet av det siste året har vært en markant økning i prisene på fritidsboliger på sørlandet.

- Jeg vil anslå at prisveksten har vært på mellom 10 og 30 prosent i løpet av de siste årene, sier Sædberg til dn.no.

Også Claus Eftevåg, daglig leder i ABCenter Fritid, kan bekrefte at prisene på fritidsboliger har blitt presset oppover i løpet av det siste året.

- I 2006 har vi sett en markant økning i folks betalingsvillighet for fritidseiendommer. Stadig flere er villig til å betale en høy pris for å realisere hyttedrømmen, forklarer Eftevåg.

Flere millionhytter
Det Eftevåg trekker frem som den mest interessante utviklingstendensen er at det blir solgt stadig flere fritidseiendommer i prisklassen over fem millioner kroner.

- Det er tydelig at det er en større etterspørsel etter hytter i denne prisklassen nå, enn det var for bare noen år siden, sier Eftevåg.

Han forteller om dyre fritidseiendommer som har ligget i markedet i flere år, men som først nå har blitt solgt. Gunnar Sædberg bekrefter at millionhyttene går unna i et raskere tempo enn tidligere.

- For et par år siden kunne det ofte ta over et år å få solgt en eiendom i prisklassen over fem millioner kroner. I dag tar det sjelden noe særlig mer enn en måned, forklarer han.

Fallende tilbud
Hovedårsaken til den store prisveksten er ifølge Sædberg at tilbudet av fritidseiendommer nå er betydelig redusert i forhold til hva det var for bare noen få år siden.

- Årsaken til at vi hadde et så stort tilbud av fritidsboliger for noen år siden, og at prisene da var tilsvarende mye lavere, var at det i løpet av de siste ti årene har funnet sted et generasjonsskifte i eiendomsmarkedet, der eiendom har blitt overført fra sine opprinnelige eiere til mer kapitalsterke eiere, forklarer Sædberg

Dette generasjonsskiftet er ifølge Sædberg nå i ferd med å gå mot en slutt, og han mener derfor at man kan forvente seg et betydelig mindre tilbud av fritidseiendommer i årene som kommer, enn hva vi har sett de siste 10 årene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.