I morgen blir renten økt fra 2,75 til tre prosent på Norges Banks rentemøte. Det er det bred enighet om.

Men en ny renteheving på 0,25 prosent er ikke nok til å bremse boliggaloppen. Først når renten når syv-åtte prosent vil det merkes godt, mener sjeføkonom Kjell Senneset i Prognosesenteret. Dit er det et godt stykke igjen.

Les også: Feber-sommer i boligmarkedet og - I ferd med å gå litt av skaftet

Boligene rives unna
Feberen i boligmarkedet er neppe forbigående, mener ekspertene.

- Nei, én renteøkning er ikke nok. Ikke to eller tre renteøkninger heller. Hver renteøkning vil imidlertid dempe veksten noe, men først når renten havner på syv-åtte prosent vil prisveksten komme ned på konsumprisvekstnivå, sier Senneset til dn.no.

En rønne på Bygdøy ble nettopp solgt for 18 millioner kroner - fem millioner over takst. Og en strøken loftsleilighet på Torshov i Oslo gikk for en million over takst.

Det er bare to av mange ekstreme eksempler. Boliger over hele landet rives unna for priser skyhøyt over verditakst. Norges Eiendomsmeglerforbund la tidligere i måneden frem tall som viser at boligprisene i juli har steget med 15,8 prosent fra juli ifjor.

Til tross for høyere rente fortsetter boligprisene å stige, og det vil de gjøre en god stund til.

Per i dag virker en rente på syv-åtte prosent uoppnåelig, innser Kjell Senneset. Prognosesenteret regner med en vekst i boligprisene på 14 prosent i år.

- Renteøkninger kan føre til at veksten går noe ned, kanskje til ti prosent, neste år. Vi venter på at prisnivået blir så høyt at det virker dempende på prisveksten, men så langt har ikke dette skjedd, sier Senneset.

Punger ut for drømmeboligen
Han har inntrykk av at folk graver litt dypere i lommen for å få råd til drømmeleiligheten, og at de i stedet lever på fiskeboller til middag og tar seg litt billigere ferieturer en periode.

Mer fleksible låneordninger florerer - noe som gjør at flere har mulighet til å kjøpe litt dyrere bolig enn de ellers ville hatt råd til. Men Kjell Senneset har tro på at bankene er flinke til å vurdere folks låneevne.

Så lenge det fortsatt bygges for lite der folk vil bo, vil boligprisene fortsette å stige kraftig i enkelte områder, tror Senneset. Tall fra SSB viser at antall igangsatte boliger var opp over 62 prosent i juni i forhold til samme måned ifjor.

Den største økningen i byggeaktiviteten finner man i Oslo. Her har antall igangsatte boliger steget med over 60 prosent i forhold til samme periode ifjor. Til sammenligning er antallet igangsatte boliger på landsbasis kun opp 6,6 prosent i samme tidsrom.

Stor byggeaktivitet, men...
- Vi tror ikke at det bygges for mye. Tvert imot. Det er behov for langt flere boliger i sentrumsnære strøk, spesielt innenfor ring 2 i Oslo. Så lenge det er gode tider, vil folk gladelig punge ut for å bo her. Og når antall boliger til salgs er mindre enn etterspørselen blir prisene høye, sier Kjell Senneset.

Opak-sjef Hans-Jacob Hansen har varslet utflating av boligprisene utallige ganger, likevel har prisene fortsatt opp, opp, opp.

Han mener i motsetning til Prognosenteret at den kraftige boligbyggingen er det første tegnet på at prisveksten vil avta:

- Så sterk igangsettelse av nye boliger vil lett føre til en metning i markedet. Men jeg kan ikke si når, sier Hansen til dn.no.

Boligprisene kan ikke fortsette inn i himmelen, advarer Hansen, men han er likevel forsiktig med å spå når utflatingen vil komme. Det kan ta tid, innser han.

- Vil komme en reaksjon
- I tillegg til boligbyggingen, er det to andre faktorer som kan bidra til å dempe prisveksten: Oljeprisen kan gå ned og renten kan gå opp.

Vi vet at renten skal opp - spørsmålet er bare hvor mye. En renteøkning onsdag vil ikke bety noe for boligprisene, men går renten opp fire "kvartinger" vil det merkes på folks økonomi. Og hvis renten går opp fra tre til syv prosent vil det absolutt merkes, sier Hans-Jacob Hansen.

Han bemerker at boligprisene har steget helt siden 1992, og at det på et eller annet tidspunkt vil komme en reaksjon.

- Innenfor enkelte segmenter er det til og med sannsynlig med en nedgang i boligprisene. Da tenker jeg først og fremst på dyre, eksklusive leiligheter. Med en rente på syv-åtte prosent vil interessen for disse boligene dale, tror Hansen.

Det er Kjell Senneset helt enig i:

- Enkelte segmenter sliter allerede. Boliger over fem millioner kroner på Oslo vest er ikke så veldig lett å bli kvitt, sier han.

Diskuter saken:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.