Eiendomsmeglerne står frem med salg av knøttsmå leiligheter til skyhøye priser. Nå viser statistikken at dette ikke bare er spesielle enkelttilfeller.

Små leiligheter er prisvinnerne i det norske boligmarkedet.

Nesten likt priset
Da eiendomsmarkedet skrapte bunnen i 1993, var kvadratmeterprisen i gjennomsnitt 6.800 kroner for en leilighet på 50 kvadratmeter.

Leiligheter på 100 kvadratmeter kostet 6.600 kroner kvadratmeteren.

Det vil si en prisforskjell på bare tre prosent.

Kraftig økning
I dag koster kvadratmeteren 28.500 i liten leilighet, mot 23.500 for en stor leilighet.

Prisgapet er økt til nesten 25 prosent.

Det viser statistikk fra Norsk Eiendomsmeglerforbund (NEF) som dn.no har fått tilgang til.

Mange om beinet
Terje Tinholt i Nordvik & Partners mener utviklingen i prisene er logisk, og mener tre årsaker er viktige for å forklare den økte prisforskjellen.

- Det er sammenheng mellom tilbud og etterspørsel. Det er tre grunner til denne økningen. Det er et stort kull som går ut i eiendomsmarkedet for å kjøpe nå. Dette er unge mennesker med begrenset kjøpekraft, som sloss om de minste leilighetene i de laveste prisklassene, sier Tinholt.

Komfortable banker
I tillegg mener han at den lave renten fører til et press i markedet, siden flere kjøpere har mulighet til å delta.

- Bankene er mer komfortable med norsk økonomi nå enn de var i 1993, og er tryggere på at de får tilbake pengene sine. Derfor er bankene mer villige til å gi lån, sier Tinholt.

Han mener videre at høyere standard på de små leilighetene er en del av forkl#229en på at de går for en høyere kvadratmeterpris enn de litt større. Leilighetene er rett og slett blitt bedre.

Flere har muligheten
Per Hultgren, markedssjef i Garanti Eiendomsmegling, har en litt annen forkl#229 på forskjellen i kvadratmeterpris.

- Uansett størrelse på leiligheten, må man bygge bad og kjøkken. Her ligger det store kostnader som er uavhengig av størrelsen på stuen, kan du si. De første kvadratmeterne koster mer enn de siste, sier Hultgren.

- Men det forklarer ikke hvorfor forskjellen har økt så mye?

- I tillegg er det jo mange flere som har mulighet til å gå inn i markedet for mindre leiligheter, og bruksområdet for disse leilighetene er videre. Du har de som kjøper leilighet til barna sine, bedrifter som kjøper leilighet som erstatning for hotellrom og lignende. Dette vil bidra til å drive prisene på små leiligheter opp.

Dumt for de unge
De høye kvadratmeterprisene på mindre leiligheter gjør at det blir vanskeligere for unge førstegangskjøpere å komme seg inn på markedet. Mange har begrenset egenkapital, og det kan være vanskelig å få lån over takst.

- Det er dumt for de unge, utviklingen går ikke deres vei. Samtidig er det bedre at det går opp enn ned. En nedgang hadde vært tegn på ubalanse i markedet, og da hadde ingen kjøpt. Når du setter deg i et tog, forventer du at det kjører forover, ikke bakover. De som kjøper skal jo tjene på det også, fortsetter Tinholt.

Likevel mener han stigningstakten i det siste har vært litt for høy, noe som er veldig dumt for de som ennå ikke har kjøpt.

Oppfordrer til edruelighet
Tinholt appellerer til foreldrene til unge som prøver å komme seg inn på eiendomsmarkedet, om å hjelpe dem med å kjøpe.

- De fleste foreldre har nå mulighet til å hjelpe barna sine. Sånn markedet er nå, lønner det seg å kjøpe foran å leie hvis man skal være på samme sted mer enn ett til halvannet år. Det er viktig å poengtere at det er system i galskapen, folk må ikke la seg skremme, sier han.

Tinholt mener likevel kjøpere bør utvise litt forsiktighet.

- Jeg oppfordrer folk til å kjøpe, men det er viktig at man viser litt edruelighet. Det er lurt å sette en grense for hvor langt man kan gå, og holde seg til den. Man må være forsiktig, men ikke så forsiktig at man ikke kommer seg inn på markedet.

Hultgren er enig.

- Taperne i markedet nå er det som har ventet med å kjøpe. De har gått glipp av prisvektsten som har gått jevnt og trutt de siste årene, samtidig som de har betalt leie.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.