Boligmarkedet ser ut til å ha nådd toppen i USA. CNN Money tar livet av mytene som har holdt det oppe så lenge.

Myte 1: Sålenge arbeidsmarkedet er sterkt kan ikke boligprisene falle.

I en rekke tidligere boligboblesprekker har arbeidsmarkedet riktignok vært lang nede. Men argumentet holder likevel ikke økonomisk vann, ifølge CNN Money.

Et sterkt arbeidsmarked hjelper etterpørselen, men dersom langt flere nye hus blir lagt ut på markedet enn det som blir absorbert av de med nye jobber, og selgerne blir presset til å selge vil prisene falle.

Det er det som skjer nå i San Diego og Northern Virginia, ifølge nettstedet.

Myte 2: Byggherrene lærte leksen i forrige nedtur. De vil ikke oversvømme markedet med nye hus når markedet snur.

Ideen er at entreprenørene har lært, og ikke vil bygge masse hus på "spekk" som vil bli et problem når markedet snur.Vel, det er ikke blitt sånn. Entreprenørene fortsetter å dytte rekordmange boliger ut mens salget faller, noe som sikrer at prisene faller ytterligere. Men entreprenørene vil fortsette å bygge helt til marginene er helt borte.

Myte 3: Lave renter vil få verdiene til å stige, eller i det minste legge et gulv under dem.

Men det som er virkelig viktig for eiendeler, enten det gjelder hus, aksjer eller obligasjoner, er realrenten - med andre ord, nominelle renter fratrukket inflasjon. Og realrenten falt bratt i 2001. Det førte til et legitimt engangstilfelle av et prishopp.

Haken er at prisene steg langt mer enn det som kan bli rettferdiggjort av fallende renter. Det er der boblen kommer inn. Dagens relativt lave renter er ikke, og var aldri, en grunn til at prisen skulle fortsette å stige. Med en gang rentene faller og stabiliserer seg, faller stimulien bort. Dermed er det et engangstilfelle.

Nå er rentene ekstremt lave. De kan ikke gå andre steder enn opp.

Myte 4: Byggerestriksjoner sikrer høye priser i attraktive områder.

Dette argumentet ignorerer det faktum at USA's befolkning er meget mobil, og flytter lengre fra sentrum dersom de får billigere boliger.

Folk på 50 og 60 casher ut San Diego og kjøper større hus for halve prisen i Texas eller Sør Carolina.

For ett år siden var klisjèen at det ikke var hus å oppdrive. Nå er rekordhøye 3,85 millioner hus til salgs i USA, og det er langt mellom kjøperne.

Nei, verden har ikke endret seg, og det har heller ikke mytene. Neste gang, ikke tro dem, skriver CNN Money.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.