Holmenkollen: Eiendomsinvestor Christian Ringnes har ingen tro på konklusjonen fra DN.nos boligpanel om fortsatt sterk vekst i boligprisene.

Les også: Spår boligprisene til himmels

- Nå har vi 14 års stigning bak oss. Dette har vært veldig drevet av renten, som har vært veldig stimulerende. Dette er den lengste og kraftigste oppgangen i manns minne, sier administrerende direktør Christian Ringnes i Eiendomsspar.

Under dagens jubileumskonferanse for Norges Eiendomsmeglerforbund i Holmenkollen kom Ringnes med en ny og alvorlig advarsel om at boligmarkedet er nødt til å falle. Godt pakket inn i freudianske referanser og ”vovede” vitser, riktig nok.

Betydelig fallhøyde
- Vi er på et tog som har gått oppover, oppover og oppover. Det betyr at fallhøyden er betydelig, fastslår Ringnes.

Man trenger ikke elefanthukommelse for å huske sist gang Ringnes spådde boligkrakk.

- Jeg tror boligprisene er lavere ved utgangen av 2008 enn de er ved utgangen av 2007, sa Ringnes på eiendomskonferansen Citykonferansen for tre måneder siden.

Ringnes var så sikker på at hans spådom vil skje fyldest at han likegodt veddet en flaske edle dråper med hver og en av tilhørerne, noe som vil koste eiendomsinvestoren 300.000 kroner om han tar feil.

- Jeg vedder en flaske Dom Perignon mot hver og en av dere. De som er villige til å vedde imot kan sende meg en e-post, så inngår vi en avtale, sa Ringnes.

Ringnes ville ikke gjenta veddemålet under dagens konferanse fordi han ikke hadde hjerte til å ta så dyr champagne fra "de mange søte kvinnene i salen".

Hva er dine erf#229er fra boligmarkedet? Tips oss!



- Overbygger oss
- Det som bekymrer meg mest er at det bygges altfor mange boliger i Oslo, sier Ringnes.

Boligreguleringen har gått tregt de siste årene i Oslo, grunnet dårlig bemanning, men Ringnes er sikker på at dette endrer seg.

- Jeg tror reguleringsfarten kommer i gang igjen i år. Vi kommer til å overbygge oss, sier Ringnes.

Han påpeker at det de siste tre årene er igangsatt tre ganger så mye som snittet for perioden 1990-2006.

- Man kan ikke holde på over lang tid å bygge tre ganger så mye som vanlig, sier Ringnes.

Han mener igangsettingen vil forbli høy så lenge høye salgspriser garanterer lønnsomhet og utsalgspriser på 40-50.000 kroner per kvadratmeter. Dette gir god lønnssomhet med byggepriser på 25-30.000 kroner per kvadratmeter.

- Ikke vedvarende
Ringnes mener det er fire hovedårsaker til at boligprisene har steget

- Og ingen av dem gir vedvarende stimulans, advarer den pensjonerte flaskesamleren.

Rentene har vært unormalt lave, men er på vei opp.

- Vår konklusjon er at rentespøkelset lurer bak det barskapet som ”fueler” boligfesten i dag, poengterer Ringnes, som også peker på at nye låneprodukter sammen med lave renter har ført til enorm kredittvekst.

Eufori
Eiendomsinvestoren peker også på at den stor arbeidsinnvandringen suger boligkapasitet.

- Så er spørsmålet; hvor lenge sitter vi i den høykonjunkturen som gjør arbeidsinnvandringen mulig?

Den aller viktiste forkl#229en til veksten finner Ringnes i euforien som følge av 14-års ubrutt oppgang.

- Vi har vendt oss til at det bare går én vei. Det kan ikke gå ned. Det skaper en viss eufori. Når de fleste sier at markedet skal opp, opp, opp, er det ikke rart at folk blir i godt humør, men vi mener at markedet vil falle, avslutter Ringnes.

Les også:Dette styrer boligprisene

Les mer om boligmarkedet på DN.no Privatøkonomi (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.