Spådommen kommer fra sjeføkonom Øystein Dørum.

Verden veves sammen i form av mer handel, og eksporten utgjør en stadig større del av verdiskapningen.

- Global vareeksport har økt 6,5 prosent per år siden 1950 mot én prosent per år i perioden 1913 til 1950, forteller sjeføkonom Øystein Dørum i DnB Nor Markets på Eiendomsdagen på BI i Nydalen i Oslo.

Kina er den største og mest tørste dragen.

Tjener enormt med penger...
Det gjør at Norge tjener fett på økt etterspørsel etter olje og råvarer. Samtidig rammes vi av konsekvensene. For høyere vekst medfører også energiutslipp, som igjen fører til klimautslipp.

- For ti år siden dekket Kinas oljeproduksjon forbruket. Nå er forbruket dobbelt så høyt. Nettoen er på tre millioner fat per dag, det tilsvarer Norges produksjon, sier Dørum.

Siden 1991 har Kina stått for 31 prosent av veksten i verdens oljeforbruk. Kina har mye av fortjenesten for at råvareprisene har steget så kraftig som de har gjort de siste årene, og også for de rekordhøye fraktratene i tørrlastmarkedet.

- Norge som eksportør av råvarer og skipsfartstjenester tjener godt på dette. Norge har blitt 45 prosent rikere bare i løpet av de siste fem årene. Det er mye, sier Dørum.

...men det er ikke bare et drømmescenario
Er den økende globaliseringen et drømmescenario? Tja, mener sjeføkonomen.

For vår beliggenhet nær Nordpolen gjør at vi er veldig utsatt for fremtidige temperaturendringer.

- Scenarioer fra FNs Klimapanel viser at det er de nordlige områdene som vil få de høyeste temperaturøkningene, viser Dørum.

Drivhuseffekten medfører økte temperaturer. Det har allerede blitt en halv grad varmere i forhold til før-industriell tid. I tillegg har havet steget og snødekket avtatt.

- Det stopper dessverre ikke her. Globaliseringen vil fortsette, og vi vil i all hovedsak bruke karbonenergi, tror Dørum.

Råte, skred og flom
Et våtere klima får store konsekvenser for eiendom, spår Dørum.

- Vi får mindre attraktive lokaliseringer. Hus blir utsatt for råte, og skredfaren vil øke flere steder. Et villere klima gir mer vind, høyere havnivå, mer ekstremvær og større forekomst av springflo, sier han.

Han spår at det må bygges mer robuste hus, og at vi må bruke mer penger på vedlikehold. Sjeføkonomen spør også hvor lurt det er å bygge fancy bygg i bryggekanten.

Kutter vinteren
Færre vinterdager får også konsekvenser for norske fjellhytter, forteller Dørum.

Scenarioer viser at snødekket vil avta, og det mange steder i Norge.

- Langs kysten blir det 70-80 færre vinterdager i året mot slutten av dette århundret. Det rammer vintersteder som Sirdal, Oppdal og Voss, og andre destinasjoner langs hele kystområdene, men det vil også ramme fjellene i Sør-Norge, sier han.

Energi blir dyrere
De siste to årene har det skjedd mye med erkjennelsen av klimaforandringene. Både EU, Norge, India og selv presidentkandidatene i USA har forstått det, sier Dørum.

Veien mot målet må derfor bli en vekst som er mindre energi- og karbonintensiv. Dørum mener eiendom kan påvirkes i to kanaler, gjennom oppvarming samt hvordan vi tilpasser oss et lavenergisamfunn.

Og i eiendom er det lett og billig å spare energi.

Dørum tror vi vil se mer av mer energigjerrige boliger med bedre isolering, varmegjenvinning og renere oppvarming.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.