Utbygger Iver Hammeren sitter ved stuebordet i en 220 kvadratmeter stor toppleilighet i leilighetsanlegget Krystallen sammen med kompanjong Gunnar Fretheim. Bygningen ligger som en koloss på toppen av Kvitfjells østside og utenfor panoramavinduene er det hvitkledde grantrær og ruvende fjellformasjoner. Hammeren sukker tungt. I ett år har han latt være å snakke med pressen.

- Det er vi som ikke får oppgjøret. Likevel har vi følt oss som skurkene. Samtidig sitter det champagnedrikkende kjøpere bosatt i skatteparadiser som nekter å gjøre opp for seg, men får all spalteplassen de krever.

Kampen om å få inn leilighetsoppgjøret fra investorer er på langt nær slutt. Nå varsler selskapet Krystallen Eiendom as søksmål mot investoren Arne Fredly.

Investoren, som til daglig bor i Monaco, har selv engasjert advokat Henrik Christensen for å heve kjøpet. Han er ikke alene om å nekte å gjøre opp for leiligheter i Krystallen. I dag mangler oppgjør for 75 av 129 leiligheter.

Hammeren og Fretheim har saksøkt meglerhuset Poppe & Co for ikke å ha sjekket kjøpernes finansieringsevne. Rettssaken ble avsluttet for en uke siden. Dom faller på nyåret. Samtidig klager Hammeren Poppe & Co inn for Kredittilsynet.

- 11,3 millioner har han fått utbetalt. Det er først de siste ukene vi har blitt oppmerksomme på hvor dårlig jobb som er gjort. Det er dette vi vil ta videre til Kredittilsynet. Det er først nå vi har fått innsikt i galskapen, sier Hammeren.

Byggeboom
«Krystallen er ikke som andre Krystaller. Den er så uendelig mye større», skrev Iver Hammeren i en epost til meglerhuset Poppe & Co i september 2005.

Med 100.000 i egenkapital hadde han og Fretheim ambisjoner om å bygge det mest spektakulære leilighetsanlegget i fjellheimen, med en kostnadsramme på nærmere 300 millioner kroner. Det var byggebonanza, og duoen ville skape en drabantby øverst på Kvitfjell. Fra 2005 til 2006 steg prisen på en gjennomsnittlig nyere fritidsbolig på fjellet med 23 prosent på landsbasis. I Ringebu kommune, hvor Krystallen ligger, var den registrerte prisstigningen på hele 26 prosent.

- Hva tenker du om den risikoen dere tok?

- Det er lett å være etterpåklok. Da vi møtte Petter Andreas Poppe hadde han med seg et notat hvor det sto at han hadde solgt eiendommer for 2,5 milliarder kroner. Jeg husker han sto i lakkskoene sine på fjellet og sa:

- Jeg selger 300 leiligheter på noen få ettermiddagstimer.

Symbolet på boblen
Poppe er beskyldt for å ha løyet om hvor mange leiligheter som ble solgt i prosjektet, og for å ha solgt til kjøpere uten finansiell evne til å gjøre opp for seg. I dag mangler det oppgjør for over 220 millioner kroner i Krystallen, viser beregninger DN har gjort.

- Jeg har selv vært pressemann i 30 år. Nå har jeg blitt redd for journalister. Det har vært et helvete. Hele familien har hatt det forferdelig på grunn av alle avisforsidene, sier Hammeren.

- Det har vært dager hvor jeg ikke har gått til butikken før det er blitt mørkt. Noen ganger har jeg heller dratt på handletur i nabobygda, i fordi jeg ikke har orket å møte folk, sier Hammeren.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.